Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Стойнев рипна на Европа за "Южен поток"

Намерението ни е да започнем строителните дейности по газопровода "Южен поток" още тази година. Това е стратегически приоритетен проект за България, заяви на пресконференция на 17 април министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По-повод на гласуваната от Европейският парламент резолюция срещу изграждането на тръбата, министърът заяви: "България е част от европейското семейство, трябва да се съобразяваме с общите политики. Но солидарността е основен принцип. Необходимо е Брюксел да отчита какви ще бъдат негативните ефекти за всяка страна членка от бъдещи действия. Държави, които са далеч от Русия - като Испания и Великобритания, няма да усетят ефекта от нови санкции, за разлика от тези, който са по-близо. Когато ние чуем нещо от Европа, само за да се харесаме, сме готови да зачеркнем националния интерес. Но ние ще се борим за "Южен поток". Русия е стратегически партньор на България, това е втората държава, с която имаме най-голям стокообмен. Трябва ли да се съгласим за негативни действия срещу нея само за да угодим на някои държави които са далеч? Да, ще спазим решението, ако има такова, но ще искаме компенсации."


Стойнев каза още, че при газовата криза през 2009-а. България е имала загуби за икономиката си от 500 млн. лв., но е получила нула лева компенсации. "А сега искате да наведем отново глава ли? "Южен поток" ще бъде един от основните стимули за икономически растеж през тази година. Той ще осигури работа за наши фирми, 5 хил. нови работни места, преминава през най-бедния регион на България. Все по-ясно е, че ако ЕНП спечели изборите, проектът може да бъде спрян", разгневи се енергийният министър.


Драгомир Стойнев не пропусна да отговори и на обвиненията на депутати от ГЕРБ, че задълженията на НЕК са се увеличили през времето, за което той е принципал на дружеството. "Експертите на ГЕРБ са одобрили бизнес план, който води към загуба на Националната електрическа компания за 2013-а от 500 млн. лв. и за 2014-а - от 700 млн. лева. С моя заповед, от 18 юли 2013-а, Инспекторатът на Министерския съвет влезе в компанията и ще ви предоставим информация за констатациите им".


За пореден път обаче не стана ясно какъв е размерът на задълженията на НЕК към днешна дата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във