Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стоянов: Инвестициите у нас са намалели през първото полугодие

През първата половина на 2022 г. инвестициите в страната намаляват, затова една от първите ни задачи бе да вземем всички мерки за обръщане на тенденциите. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. По думите му вече са сформирани работни групи с бизнеса и са проведени срещи с търговските ни аташета за много по-активно и целенасочено представяне на възможностите за бизнес в България. "Водим разговори и променяме изцяло подхода. Няма да допуснем компании да напускат страната ни заради бюрократични спънки", подчерта Стоянов. И даде пример с производствено предприятие, инвестирало в Габрово, което обмисля излизане от страната ни, защото шест месеца не може да получи лиценз от държавата. "Тук не говорим за документални несъответствия, а за липса на воля от страна на държавата да проведе заседание на специализиран съвет, който дава тези лицензи. Това е административен произвол, който няма да продължи и ден в рамките на нашия мандат", категоричен е икономическият министър.

В ефира на БНТ той коментира и ситуацията в публичните дружества в системата на ръководеното от него ведомство. "Всеки ден излизат нови скандални неща. Най-новото установено в Държавната консолидационна компания е, че в последните дни на управлението си предходното ръководство е сключило договор с адвокатско дружество, на което всеки месец се изплащат по 3 хил. лв., независимо дали е свършена работа, или не", съобщи министър Стоянов. И даде хронология на събитията, случвали се в дните между смяната на стария и новия министър на икономиката и индустрията:


  • На 1 юли ДКК сключват договор с адвокатско дружество за по 3 хил. лв. на месец абонамент, независимо дали е извършвана работа с единствена опция на прекратяване – изплащане на обезщетение за 3 месеца.

  • На 7 юли изпълнителният директор на ДКК си определя сама обезщетение от 6 заплати, ако бъде освободена.

  • На 5 август „Кинтекс“ превеждат около 800 хил. лв. на офшорна фирма в Дубай.

  • На 8 август, без търг и конкурс, ВМЗ превеждат 3 млн. лв. аванс на строителни  фирми.

"Всичко изглежда като предварително подготвена схема, която е активирана веднага щом формално мандата на предходния министър е приключил, но все още ние като ново ръководство нямаме реалната картина на случващото се", каза служебният министър. И добави, че предстои ДКК да възложи одит на дъщерните си дружества, за да се види пълната картина и реалното състояние.

" От ВМЗ-Сопот консултират действията си с пиар специалисти, а не с юристи." Така Стоянов коментира действията на ръководството на предприятието през последните дни. И обясни, че докато се чакат отговори на въпроси за огромни суми, изплатени без мотиви от досегашните ръководители, се "хвърлят димки", които да заблудят общественото внимание. "Изключително притеснително е, че сме в ситуация, в която всички взети решения от ДКК през последните месеци да се окажат нищожни", отбеляза Стоянов. И уточни, че това се е случило след решението на предходния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова бордът на дружеството да бъде намален на 4 човека, което е в разрез със закона. "Има трайна съдебна практика на Върховния касационен съд, която посочва, че при такава ситуация взетите решения на ръководството са нищожни. Това ще породи редица казуси и в дъщерните дружества на ДКК, с които трябва да се справяме в спешен порядък", подчерта той. И увери, че докато е министър, всички решения и действия ще бъдат изцяло съобразени със закона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във