Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СТОЯНОВ, ИЛИЕСКУ И СЕЗЕР НАБЕЛЯЗВАТ ОБЩИ СТЪПКИ КЪМ ЕВРОПА

Основна тема на разговорите между президентите на България, Румъния и Турция Петър Стоянов, Йон Илиеску и Ахмет Недждет Сезер по време на тристранната им среща в Пловдив на 15 и 16 февруари бяха възможностите за инвестиции в региона. Ако няма ясни гаранции, че в Югоизточна Европа няма да се допусне повече нестабилност, ние няма да дочакаме големите инвестиции, заяви българският президент.. Според румънския му колега икономическото сътрудничество между трите държави трябва да е доминиращо. И тъй като те са интегрирани в различна степен в Европа, е необходимо рамката на това сътрудничество да е Пактът за стабилност. Тази теза подкрепи и Ахмет Сезер, като отбеляза, че през миналата година поради процесите в Югославия се е забелязал известен застой в инициативата. Тримата държавни глави постигнаха съгласие да се определят приоритетните проекти за България, Румъния и Турция. Петър Стоянов смята, че това са инфраструктурните проекти, които отварят региона към Европа. Турският президент Сезер и Йон Илиеску се изказаха и за обединяване на част от електросистемите и системите за пренос на природен газ и нефт. Тримата лидери подтвърдиха своята силна воля да подкрепят и занапред развитието на Паневропейската транпосртна мрежа в региона и съответно на Коридори N8, 9 и 4 включително изпълнението на проекта за моста на р. Дунав при Видин-Калафат. Президентите се съгласиха също, че е необходимо въжможно най-бързо да бъде изпълнен проектът за разчистване на р. Дунав в района на Нови Сад.
Петър Стоянов и Илиеску благодариха на турската страна заради оказваната подкрепа за присъединяването към НАТО. Турция единствена се задължи със закон да работи за приобщаването на България и Румъния към Алианса. И Стоянов, и Илиеску подчертаха, че ако в началото на следващата година по време на срещата на върха на НАТО бъде взето решение за нова вълна на разширяване, биха искали техните държави да попаднат в нея.
В съвместно заявление на президентите на България, Румъния и Турция, беше подчертана необходимостта от засилване на съвместните усилия в борбата с организираната престъпност. Президентите се обединиха около извода, че положителните резултати в борбата с нея ще са най-добрата визитна картичка на трите кандидатки за присъединяване към ЕС. Темата е изключително актуална и заради падането на шенгенската бариера пред България и Румъния, смята Илиеску.
Вечерта на 15 февруари за среща с турския президент в новотел Пловдив пристигна почти цялото оперативно бюро на ДПС начело с Ахмед Доган. Преди нея Доган каза, че е имало някои неудачни моменти във взаимоотношенията между България и Турция.
Според Доган президентът Сезер за пръв път посещавал България и основното в срещата било запознанството. На нея е станало дума и за предстоящите парламентарни и президентски избори у нас. По неофициална информация ДПС е изпратило писма до външното министерство на Турция и до Европейския парламент с искане за външни наблюдатели.
Разговорът между Ахмет Сезер и оперативното бюро на Движението за права и свободи продължи по-малко от половин час.

Facebook logo
Бъдете с нас и във