Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стоев обсъди с турския посланик облекчаването на трафика през границата

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Турция в София Айлин Секизкьок. Сред акцентите на разговора бяха традиционните добросъседски отношения и сътрудничество в сферите на миграцията и сигурността по границите, както и в други области от взаимен интерес.

Това информират от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

"Турция е непосредствен съсед на нашата страна, съюзник в НАТО и важен партньор. Дори по време на пандемията продължаваме да поддържаме двустранния политически диалог на различни нива", заяви министър Стоев.

По отношение на положението на границата и пропускателността на граничните контролно-пропускателни пунктове министър Стоев подчерта, че компетентните български институции са в тясна координация за намиране на взаимно приемливи решения за облекчаване на трафика през ГКПП.

В допълнение министърът на външните работи изрази надежда за съдействие от страна на турските власти за провеждането на вота на територията на Турция за изборите на парламент, президент и вицепрезидент на България, насрочени на 14 ноември 2021 г.

Припомняме, че вчера заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Бойко Рашков проведе телефонен разговор със Сюлейман Сойлу, министър на вътрешните работи на Турция.

Двамата дадоха висока оценка на отношенията между България и Турция в сферата на сигурността и вътрешните работи, в това число - във връзка с ефективната съвместна работа по охрана на общата граница и противодействието на нелегалната миграция.

Министър Рашков увери турския си колега, че компетентните български институции предприемат всички необходими мерки за облекчаване на лекия и тежкотоварен трафик на българо-турската граница и ще продължат да работят с пълен капацитет в духа на добросъседските отношения и в полза на гражданите на двете страни.

Министрите изразиха увереност, че активният двустранен диалог по всички въпроси от взаимен интерес ще продължи и в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във