Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Стягат пътищата в Североизточна България с 60 млн. лева

Държавата подготви търг за комплексна поддръжка на републиканската пътна мрежа в Североизточна България на стойност 60.2 млн. лв. (без ДДС). Бъдещите фирми изпълнители ще се грижат превантивно за пътищата в областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище, ще ги подготвят за зимата и ще ги ремонтират при аварии. 

От документацията за  обществената поръчка става ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" ще възложи на строителните фирми един куп задължения. Например под превантивна поддръжка  пътната агенция има предвид затваряне на повърхностни пукнатини по пътя, стабилизиране на банкети, укрепване на откоси, ремонт на осветителни инсталации, ремонтни и възстановителни работи по конструкцията на пътните съоръжения и доста други дейности. 

Текущото поддържане включва почистване на малки свлачища, окосяване, подравняване и оформяне на банкети, почистване и отстраняване на отделни малки повреди по пътното платно, ремонт на отделни разрушения като дупки и пукнатини и отстраняване на отделни деформации - вълни, коловози и други неравности, боядисване на стоманени конструкции на мостовете, че даже и поддържане на крайпътните насаждения.

В поръчката влиза и стандартната поддръжка през зимата - почистване на сняг и обезопасяване на пътищата против хлъзгане. Както и необходимата намеса при аварийни ситуации - свлачища, срутвания, изравяния, разрушения на мостови съоръжения, лавини.

Търгът е разделен на четири части. За пътната мрежа във Варненска област са предвидени 14.7 млн. лв., за тези в Добрич - 18.4 млн. лв., а за Търговище и Шумен съответно - 12.8 и 14.3 млн. лева. Общата дължина на републиканската пътна мрежа в Североизточна България е над 2500 километра.

Впечатление прави условието, че всеки участник в процедурата може да подава оферта за една, за няколко или за всички обособени позиции. Но  ценови предложения ще се събират до 10 септември. Средствата за търга се осигуряват от бюджета на пътната агенция.

През седмицата стана ясно, че АПИ ще даде около 15 млн. лв. за пътни знаци през следващите пет години. Девет фирми кандидатстваха по шестте позиции на тази обществена поръчка. За областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище оферта е подало  само  "Зебра" ООД. Индикативната стойност на всяка от позициите по тази процедура е 2.5 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във