Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стела Балтова призова за 9% ДДС в туризма и през 2022 година

По време на изслушването си в Народното събрание служебният министър на туризма Стела Балтова призова мярката, предвиждаща 9 процента ДДС за всички сектори в туризма, да се приложи до края на 2022 г.

Балтова отчете, че ресорното министерство е продължило и ускорило процеса на предоставяне на безвъзмездна помощ за туристическия бизнес и е създало нова мярка за подпомагане на сектора: "В мандата на служебния кабинет се подготви нотификацията на третата фаза на държавната помощ, която е факт и е с увеличен таван на помощта за всяка фирма. В трета фаза са предвидени облекчени условия за кандидатстването. То ще се извършва изцяло по електронен път. В рамките на помощта допълнително е дадена възможност за предоставяне на подкрепа по тази схема и на предприятия, които към 31 декември 2019 г. вече са били в затруднено положение, при положение, че те не са обект на процедура в колективна несъстоятелност."

"Успяхме да направим така, че този сезон наистина показва възвръщане жизнеспособността на туристическия сектор. Бяха направени много инвестиции. Имаме 2,5 млн. туристи само за май, юни и юли", каза министърът. По думите ѝ има спешна необходимост от повишаване на имиджа на професиите в сектор "Туризъм".

Балтова напомни, че за сектора действа мярката 60 на 40, която е с нов дизайн и изброи други мерки за безвъзмездно подпомагане на бизнеса, който ще бъде засегнат от прилагането на ограничителни действия според здравния план противоепидемичен план.

Мерките са разписани в предложения от служебния кабинет законопроект за актуализация на държавния бюджет, като министърът се надява той да бъде приет от парламента. Сред тях е мярката за запазване на заетостта 80 на 0, според която се предвижда да се покрива 80 процента от осигурителния доход на засегнатите лица, като ще се поемат 80 процента от осигурителните вноски от страна на работодателя. Тази мярка е разширена с включване и на самоосигуряващите се лица.

Освен това ще има безвъзмездна финансова помощ за екскурзоводите като самонаети лица на базата на минимален средномесечен доход от 2019 г. Ще има и мерки за покриване на оперативни разходи на база процент върху сумата на спада от приходите 2020 към 2019 г. на средномесечна основа. Така ще се компенсират и сезонните бизнеси и ресурсът ще се разпредели по-справедливо.

При ниво 3 по здравния план, когато част от дейността в бранша няма да може да се извършва, ще важи новият дизайн на мярката 60 на 40, както и дотацията от 35 евро на седалка, а при ниво 4 - когато например къщи за гости ще са отворени при специален режим, а за ресторанти и кафенета ще е разрешена само доставката по домовете, ще се се запази и мярката за запазване на заетостта - комбинирано според обхвата ограничаване на дейностите - при над 50 процента спад, да се прилагат мерките 80 на 0, 60 на 40 и 50 на 50 съответно при 30 и 20 процента спад, обясни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във