Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стефан Софиянски: Идва много сериозна икономическа криза в България

Има напрежение, но това напрежение съпровожда управлението на Борисов от края на първия му мандат. В този мандат  източници на напрежение бяха фалитът на КТБ, смяната на здравните министри и председателя на НЗОК и историята с ЧЕЗ. Това са неща, които показват управленски неумения и липса на ясна стратегия и цел на правителството. Притеснява ме повече, че правителството не знае какво прави. Това заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски пред БНТ.

"В момента усилията трябва да се съсредоточат изцяло върху икономическата среда. Не искам да бъда лош пророк, но за мен идва много сериозна икономическа криза в България. Защото ние не осигуряваме достатъчно растеж. Цените на горивата и в магазините растат, а перспектива за бурно икономическо развитие, каквото е необходимо на България, ако искаме да влизаме в еврозоната, няма. Проблемите на хората, които сега реагират така остро, трябва да са постоянен ангажимент на правителството. То трябва да си постави конкретни важни цели - по-бързо усвояване на фондовете, въвеждането в по-дългосрочен план на еврото. Тези неща се губят, защото липсва стратегия. Създава се едно впечатление на голям хаос в управлението на държавата", обясни Софиянски.

Според него на България ѝ трябва агресивен бюджет, силно инвестиционно настроен, много по-бърз оборот на паричната маса.

"Необходима е динамика, която правителството и управлението не придава на развитието на страната", смята Стефан Софиянски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във