Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Статистическият институт и митниците са категорични, че данните за вноса не са манипулирани

Представителите на Агенция "Митници" и Националния статистически институт са категорични, че данните за вноса през 2019 г. не са манипулирани и информацията е използвана добросъвестно. Това гласи съобщение на двете институции, след проведена от тях среща.

Повод за нея стана упрек от страна на БСП, която алармира, че има много сериозни разминавания в данните за вноса, а оттам вероятно и в отчетения икономически растеж за 2019 г. Левицата дори обвини управляващите в "манипулация" на статистиката.

От обясненията става ясно, че неточностите в експресните данни се дължат на нови процедури по отчитане. "Във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли", посочват двете ведомства.

"За нуждите на статистиката, всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция "Митници". Поради разминаването в графика на НСИ (изтеглянето се извършва до 28 дни след края на периода) с този на АМ, в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП", допълват от НСИ и митниците.

Според Календара на НСИ за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за Брутен вътрешен продукт (БВП), а на 19 октомври ще бъдат публикувани ревизирани окончателни данни за 2019 година.

"Агенция "Митници“ и Националният статистически институт ще обсъдят технологията на обмен на данните между двете институции, като целта е да се потърсят решения за оптимизиране на процеса", заключват двете институции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във