Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стартът на единния цифров пазар в Европа е сред целите на европредседателството

По време на Българското председателство ще работим за успешната дигитална трансформация и старта на единния цифров пазар в Европа. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова на конференцията Edit4Tomorrow. Тя се организира от Move.BG в партньорството на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Дигиталният дневен ред и единният цифров пазар са ключов приоритет на първото българско председателство на Съвета на ЕС. Вярвам, че заедно можем да превърнем България в балкански и дори европейски дигитален хъб“, отбеляза министърът пред събралите се в залата лидери в сферата на дигиталните иновации.

Като един от лекторите на конференцията Лиляна Павлова представи приоритетите на Българското председателство. Във форума участват още Мария Габриел, българският еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“, Мат Бритин, директор на Google за бизнес и операции в Европа, Близкия изток и Африка, Саша Безуханова, основател и председател на борда на Move.BG и инициатор на Edit, Ева Майдел, член на Европейския парламент, Огнян Златев, ръководител на Постоянното представителство на Европейската комисия в България, както и много лидери в сферата на дигиталните иновации от Европа и България.

Пакетът за киберсигурност, свободното движение на данни, Европейският кодекс за електронни съобщения, трансграничното предоставяне на услуги за малките и средни предприятия, темата за фалшивите новини са сред основните акценти от дигиталния дневен ред на Българското председателство. Основна тема за България начело на Съвета на ЕС ще бъдат дигиталните умения – близо 60 хиляди души в България работят в сектора на информационните технологии, подчерта министър Павлова.

„Това е и секторът, благодарение на който много българи се връщат да живеят и работят тук. За българското правителство е важно българите да имат стимул да се върнат, затова подкрепяме компаниите, които разширяват дейността си“, отбеляза Лиляна Павлова.

Като председател на Съвета на ЕС България ще трябва да търси консенсус по изключително сложния дебат за Директивата за авторски права, подчерта министърът. „Ние трябва да търсим баланс в позициите на 28-те държави-членки, интересите на доставчиците и интересите на потребителите“, обясни тя. Други приоритети са създаването на Единния орган на регулаторите в областта на електронните съобщения и напредъкът в областта на договорното право.

Лиляна Павлова припомни, че в програмата на Българското председателство има поредица от събития, свързани с дигиталния дневен ред. Сред тях е Дигиталната асамблея на Европа, която ще събере повече от 1600 гости в София в края на юни.

„Неслучайно избрахме девизът на председателството да бъде „Съединението прави силата“. Ако искаме единна и силна Европа, тя трябва да бъде и дигитална“, завърши министърът за Българското председателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във