Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стартъпите създават 50% от новите професии в икономиката

Работният пазар в последните 10 години се преобразява ежедневно и най-голям принос за това имат стартиращите предприятия. Те създават 50% от новите професии в икономиката. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на кръгла маса в Брюксел, посветена на стартъпите, организирана от Allied for Startups - световна мрежа от над 40 застъпнически организации, фокусирани върху подобряване на политическата среда за стартиращи компании.

"През този мандат ще продължа да работя за по-добра среда за развитие на бизнес идеите на европейските предприемачи, за улесняването на платформите за колективно финансиране да оперират в единния пазар на ЕС", заяви евродепутатът. Тя смята, че освен достъпът до финансиране, друг много сериозен проблем се оказва намирането, привличането и задържането на кадри с необходимите умения. Майдел призовава за предприемането на спешни мерки за квалифицирането на работници, за да остане Европейският съюз конкурентоспособен в глобалната икономика. По думите й инвестициите в хора и умения са най-добрата политика за дългосрочен растеж. Тя е на мнение, че трябва да се чуват тези, които работят на терен, тъй като те знаят какво в политиките функционира и помага, и какво възпрепятства.

Специален гост на дискусията бе Джон Колисон, един от най-младите стартъп милиардери, който е основател на компанията Stripe, подпомагаща уебсайтовете да поддържат онлайн плащания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във