Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стартъпите могат да  разчитат на финансиране от над 200 милиона лева

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов отличи един от победителите в категория  Иновативна фирма в тазгодишното издание на конкурса за успешен малък бизнес "Големите малки“. На официалната церемония по награждаване на победителите икономическият зам.-министър връчи наградата на фирма „Био Бенямин“, която се занимава с производство на шоколад.

Борисов посочи, че стартиращи и малки компании могат да  разчитат на финансиране от над 200 милиона лева през тази година.

„Българските фирми могат да се възползват от средствата, които сме осигурили през различни финансови инструменти като ОП „Иновации и конкурентоспособност“, чрез инструментите за финансов инженеринг, както и Българската банка за развитие“, допълни той .

В края на май Фондът на фондовете обяви, че търси финансов посредник, който да разпредели 35.6 млн. лв. европейско финансиране за стартиращи бизнес начинания и предприемачество.  Публичните средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), съфинансирана със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, са в размер на от 35.6 млн. лв. Очаква се те да бъдат допълнени с частен капитал от най-малко 10% или 3.6 млн. лв.

Добра новина е, че вчера излезе новият справочник на Столичната агенция за инвестиции. Темата е Стартъп и иновационната екосистема в София. Документът съдържа информация за предприемаческата среда в столицата, предимствата за стартъпи, достъпа до финансиране и организациите в подкрепа на бизнеса в града. Стартъп и иновационната екосистема в София съдържа списък и директни линкове към споделени работни пространства, акселератори и инкубатори, правителствени и общински органи, асоциации и фондации, мрежи и платформи в подкрепа на предприемачите, фондове за рисков капитал, бизнес ангели и други финансиращи организации, стартъпите в София, България и София в световните медии и класации.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във