Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стартъп влак със словенски младежи пристигна за финалното състезание по програма "Тийноватор"

Влак с младежи пристигна от Словения за състезание на идеи. Снимка: "Тийноватор"

80 младежи от словенската програма Ustvarjalnik/USchool и 20 предприемачи и представители на бизнеса в Словения, пристигнаха за финалното състезание в програмата "Тийноватор",

"Тийноватор" е част от международна мрежа U School, адаптирана за българските училища. В нея ментори предприемачи от стартиращи и развити компании в България с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Български и словенски младежи под наставленията на опитни ментори ще представят днес стартъп идеите си пред жури от инвеститори. Словенските участници ще се състезават за награди в няколко категории, а българските ученици – за победител в националното състезание. 

Менторите в проекта са предприемачи до 35 години, с начинания в различни бизнес сфери. Тяхна задача е да вдъхновяват учениците чрез личен пример и да споделят професионален опит, с който стартъп клубовете да стартират бизнес. В състезанието участват 60 ученици от стартъп клубовете на "Тийноватор" в столичните училища СМГ "Паисий Хилендарски", 105 СУ "Атанас Далчев", 32 СУИУЧЕ "Св. Климент Охридски" и 19 СУ "Елин Пелин".

Идеите, които ще се надпреварват, са разработвани през учебната 2018-2019 година. Част от предложенията на децата са за уред за стимулиране на концентрацията; платформа за излъчване на живо на музикални събития и концерти, предназначена за хора с увреждания и непълнолетни; ескейп стая в училище; приложение за график на контролни, домашни и изпити. Проектът победител от националното състезание ще получи възможност за участие на учениците от спечелилия клуб в специална акселераторска програма в Словения през юни, също и участие в международното финално състезание в президентския дворец в Любляна на 9 септември.

Програма “Тийноватор” се реализира с подкрепата на МОН и РУО-София. Инициативата е подкрепена от Словенските железници, Българските държавни железници и словенския телеком А1. Организатори на първото по рода си събитие са Фондация "Прознание" и Български център по предприемачество заедно със словенската организация Ustvarjalnik / USchool.

Facebook logo
Бъдете с нас и във