Банкеръ Daily

Теменужка Петкова:

Стартира нова процедура за интерконектора със Сърбия

ЕС има 7 ключови енергийни проекта в момента и в три от тях ще има българско участие, включително интерконекторите с Гърция и Сърбия. За интерконектора със Сърбия вече имаме заделени 49 млн. лв., като от 15 септември стартираме нова процедура за изпълнител на проекта. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на конференция за сигурността в Югоизточна Европа.

"Опасност за режим на тока няма", категорична бе Петкова. Коментарът й бе по повод изказване на директора на компанията „КонтурГлобал ТЕЦ Марица изток 3" Гари Лесли, според когото има опасност от недостиг на въглища и електроенергия, ако НЕК не се издължи на двата американски ТЕЦ-а до 30 ноември тази година.

„Няма такава опасност, не са налице обстоятелства за това и не бива да забравяме, че ТЕЦ-овете имат задължения към мините. Да, мините имат да вземат 350 млн. лв., те са отговорно държавно търговско дружество и на този етап изпълняват безусловно своите ангажименти както към двете американски централи, така и към ТЕЦ „Марица-изток 2", така и към „Брикел". Смятам, че държавните мини са доказали, че са коректни и са национално отговорна компания, така че да осигурим енергийната сигурност на страната", обясни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във