Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стартира изграждането на Централизирана система за електронна идентификация

Кабинетът прие на днешното си заседание решение, с което допълни одобрения през миналата година модел за централизирано персонализиране на български лични документи с децентрализирано административно обслужване.

Допълнението предвижда в дейностите по реализиране на Централизираната система за персонализация на личните документи да бъде включено проектирането и изграждането на Централизирана система за електронна идентификация. Това е необходимо поради изискването за наличие на записани данни за електронна идентификация в документите. 

Към датата на одобрение на модела за централизирано персонализиране на личните документи с децентрализирано административно обслужване е била част от обхвата на обществена поръчка, поради което изграждането й не е включено в модела. Към момента обаче процедурата за възлагане на обществената поръчка е прекратена. За да се осигури изпълнение на законовото изискване документите да бъдат носители на удостоверение за електронна идентичност, е необходимо двете системи – за електронна идентификация и за персонализация, да бъдат изградени едновременно и в необходимата логическа съвместимост. Това ще предотврати забавяне или блокиране на реализирането на проекта. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във