Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стартира Е-борса за взаимопомощ

Българската стопанска камара (БСК) стартира "Е-борса за взаимопомощ". Чрез нея фирмите ще имат възможност да регистрират обяви за търсене или за  предлагане на продукти, услуги или възможност за ангажиране на служители, които в периода на извънредното положение не могат да бъдат натоварени и са поставени под риск от загуба на работно място. За периода на извънредното положение, на тези служители биха могли да им бъдат предложени допълнителни трудови договори при друг работодател, без това да е свързано с финансови ангажименти на самите работници или по отношение на основния им работодател.

"Надяваме се чрез тази инициатива да улесним, доколкото е възможно, връзката между отделни бизнеси, с което да минимизираме потенциалните щети от COVID-19 за икономиката", обясниха  хората от БСК.

С цел противодействие на потенциално некоректни действия (регистриране на фалшиви обяви, спам и др.), администраторите на БСК ще одобряват всяка обява, като преди това ще  проверяват  регистрирания по ЕИК.

"В тази връзка, се налага събирането на лични данни от фирмите (ЕИК, лице за контакт, електронна поща и телефон), които ще се ползват единствено за целите на администрирането на базата при спазване на изискванията на GDPR", уточняват от камарата.

Работодателите трябва да имат предвид, че независимо, че целта на кампанията е запазване на работни места, е необходимо съгласието на техните работници и служители, преди да бъдат предоставени данните им на други работодатели. Важно е да се уточни , че в е-борсата си БСК не събира лични данни на работниците, а само брой и професионални характеристики, които съответният работодател заявява с попълване на регистрационната форма.

"С оглед на екстремните срокове за разработка на електронната борса е възможно в началния етап на нейното съществуване да се появят дефекти (бъгове), които се ангажираме своевременно да отстраним", подчертаха от БСК.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във