Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Старите жп линии ще свържат всички паркове в София

"Един от проектите, по които работим е зелена линия по старата ж.п. линия. Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да започнем изграждането на първия етап - линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея - от гара "Пионер" под бул. „Цариградско шосе“ зад „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училище". Това написа на страницата си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод идеята на двама млади архитекти, представена в телевизионно предаване.

"Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „Т. Каблешков“ – по река Владайска – до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“, уточнява Фандъкова.

Идеята за  "зелено околовръстно" е на архитектите Светослав Александров и Християна Василева. Те предложиха изоставените ж.п. линии да свържат всички паркове в столицата.

„Линейният парк е това, което липсва между всички паркове, които София има и по този начин ще създадем една напречна връзка, която ще облекчи движението и на пешеходци и на велосипедисти”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във