Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Старите играчи получават новите концесии

След  като Министерството на туризма  проведе обявения преди повече от месец търг за избор на концесионер  на плаж "Ахтопол-север - източна зона", община Царево обяви предпочетения от него кандидат -  фирмата "Л-Петрол инвестмънт". Тя е създадена през 2015-а от Радослав Гайдев. В началото на миналата година е продадена и пререгистрирана като дружество с ограничена отговорност и новите й собственици са Мая Даскалова и Стоян Германов.

В информационните масиви на системата "Дакси"  името на  Гайдев излиза като управител на компанията на предишния  концесионер на плажа - "Стингер" ЕООД (собственост на Паул Кирилов). Договорът за тогавашната 20-годишна концесия, чийто срок изтичаше през 2019-а, обаче беше прекратен през декември 2015-а, след като Лиляна Павлова (по това време  министър на регионалното развитие) обяви дружеството за неизряден платец. Тези "чорбаджии" на пясъчната ивица бяха редовни нарушители на правилата на контракта. Освен това за тях се разказваха легенди за побои и изнудвания, но през годините никой така и не посмя да посегне към "правата" на яките момчета. Те стопанисваха територия от 105 185 кв. м, с дължината на бреговата ивица 1355 метра.

Очевидно предишният концесионер има финансови затруднения, след като  според данните в Търговския регистър върху компанията има наложен запор по искане на "Банка ДСК" от 2014  година.

От 2016-а насам Северният плаж на Ахтопол, който е един от най-посещаваните по южното Черноморие , беше  отдаван  под наем чрез областната управа в Бургас. Негов стопанин до днес беше избраната сега за концесионер "Л-Петрол Инвестмънт".

Интересното е, че през последните две години наемна цена е била 31 100 лева. Сега при търга Министерството на туризма определи първоначално годишно концесионно възнаграждение в размер на 30 775 лева. Но, изглежда, спечелилият кандидат е решил да вдигне мизата и договорът ще бъде подписан на цена 39 884.24 лв. с ДДС. Съответно концесионерът се задължава да предлага през целия десетгодишен срок на контракта цена за чадър и шезлонг в размер до 5 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

По информация на "БАНКЕРЪ" единият от съдружниците във фирмата - Стоян Германов, миналата година е взел под наем за пет години и още един плаж - централния на Кранево, чрез едноличната си фирма "Крам Инс". За активната плажна площ от 26 дка там  той плаща годишна цена от 132 хил. лева.

Освен концесията на Северния плаж на Ахтопол правителството одобри допълнително споразумение и с концесионера на морски плаж "Ривиера", община Варна. Чрез него срокът на концесията (до 10 юли) се удължава до края на тази година. Мотивите - за да се избегне опасността плажната ивица да остане неохраняема по средата на летния сезон. Допълнителното концесионно възнаграждение, което ще бъде заплатено, е 210 226 лв. с ДДС.

Този плаж се намира пред хотел "Ривиера Бийч". Според Търговския регистър мажоритарен собственик на този хотел е "Аекс" АД, представлявано от Весела Кюлева-Станкова (вдовица на убития банкер Емил Кюлев) с 9 361 874 акции. Други 24 729 акции се държат от "ВК Мениджмънт" ЕООД, което е нейна еднолична собственост.

През последните 20 години плажът се стопанисва от "Ривиера" АД и за него също има решение за обявяване на процедура за нова концесия. Общата му площ е 28 836 кв. м, а дължината на бреговата линия е 1036 метра. На север плажът опира до "Златни пясъци", а на юг до морския плаж под почивната станция на Министерството на външните работи. Условията са тази ивица да бъде отдавана през следващите години срещу минимално годишно концесионно възнаграждение от 257 959 лв. без ДДС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във