Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Старите играчи не пускат плажните концесии

С разрешение да подпише  нови два концесионни договора за морските плажове „Къмпинг Черноморец“ в община Созопол и „Поморие – изток“ в община Поморие, се сдоби министърът на туризма Николина Ангелкова.

По нейно предложение Министерският съвет определи плажът на къмпинг  Черноморец през следващите двадесет години да бъде стопанисван от регистрираното в столичния квартал „Лозенец“ еднолично дружество с ограничена отговорност „МРГ БИЛД“, собственост на Ненчо Михалев, което от миналата година е преместило седалището си в Созопол.

Михалев е поел ангажимент да инвестира на територията на плажната ивица, която според заповедта за обявяването на конкурса е 4 042 кв.м. , а бреговата ивица е 572 м. 571 хил.лева, за да подобри инфраструктурата и достъпа до морския плаж.

Чадърът и шезлонга на плажа ще са по 6 лева, става ясно от съобщението на Министерски съвет. От него обаче  не става ясно, какви са финансовите параметри на самото концесионното възнаграждение, извъън обещаната сума за бъдещата инвестиция. Единственото, което се посочва е, че „размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 21.50 на сто“.

Михалев е поел ангажимента

чадърът и шезлонгът на плажа да бъдат търгувани за по шест лева, всеки.

За бизнесмена отдавна се знае, че негови фирми  стопанисват и голяма част от парцелите в близост до плажа - половината паркинг, както и зелените площи.  В последните години той стана известен с това ,че  имаше сериозни сблъсъци с досегашния наемател на плажа фирма "Акра Лидо" на Милен Янков.

Преди години пък около този плаж се разрази скандал, тъй като багери започнаха да  премахват буните по ивицата на основание на стара заповед на  Районната дирекция за национален строителен контрол,  тъй като бяха  незаконно изградени. Но местните хора се опасяваха, че с премахването им плажът  ще изчезне окончателно. Срещу разрушаването им се обявиха и тогавашните наематели от "Акра лидо" ООД, които по това време плащаха сериозни суми за наем на тази плажна ивица - 107 хил. лева.

Другият концесионер,

който определи правителството днес е едноличното дружество с ограничена отговорност „АУТО ФАКТОР“, собственост на Кирил Георгиев Спасов, който получи на морския плаж „Поморие-изток“ за пореден път, тъй като от години всички тук знаят, че той е „мажоритарният“ чорбаджия на тази брегова ивица.

Според правителственото съобщение, инвестициите, които концесионерът  е обещал да направи, за да подобри облика на плажа  са в размер на 583 776 лева. За срока на концесията е поет ангажимента чадърът и шезлонга тук да се търгуват по седем лева за всеки. В следващите 20 години той ще  стопанисва 77 733 кв.м. обща концесионна площ) с дължина на бреговата ивица от 2 330 метра  ( това става ясно  от заданието за "конкурса"). 

Както и при предишната концесия е тук сума за концесионната такса не е посочена, а е съобщено, че „размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 8 на сто“.

Спасов е отдавнашен играч на терена на плажните концесии. С този пореден договор на практика , той става едва ли „самодържеца“ на Южното Черноморие.  Нека не забравяме, че през есента на миналата година  той получи и концесията на морски плаж "Созопол-Харманите".  Този плаж отдавна беше под контрола на Спасов, но чрез друга негова фирма - "Ирида-71″ ООД, в която той е съдружник с Надя Иванова. А чрез нея той е концесионер и на плажовете "Слънчев бряг-юг" (известен още като "Какао бийч").

Малко по-рано пък в неговите здрави борчески ръце попаднаха и плажовете "Несебър-юг" и  „Созопол-централен“, където отново той беше избран за концесионер.

Любопитно е да припомним,

историята на самата фирма на Спасов. Дружеството е създадено още през 1997-а от взривения през 2002-ра Димитър Димитров-Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. Следва поредица от прехвърляния на дялове през годините, докато премине в ръцете на сегашните си собственици. До лятото на 2012-а мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест" Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в "Слънчев бряг" през 2005-а. Свързаната със Стоименов и регистрирана във Великобритания "Стоименов груп лимитид" е собственик на "Венис марина" - фирмата, която изливаше незаконно бетон в резерват "Ропотамо" и държеше услугата "разходка с лодка". "Стоименов груп лимитид" е собственик и на "Ер Ви инвестмънт" ЕООД, която пък си партнира с Христофорос Аманатидис–Таки в несебърската фирма "Интертур", показва справка в Търговският регистър. Самият Стаменов  беше застрелян в началото на януари преди две години, в комплекс на столичния булевард "Симеоновско шосе".

Facebook logo
Бъдете с нас и във