Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Старият ТЕЦ в Южния парк се превръща център за съвременни изкуства

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери как върви процесът по реконструкция на бившата сграда на топлоцентралата на НДК. Сградата ще се превърне в център за съвременни изкуства.

Изоставената от години топлоцентрала се намира в Южния парк. Конструкцията ще се запази, дори част от графитите по стените ще останат, за да остане и духът на сградата.

"Вече се работи по един от ключовите знакови културни обекти. Строителните дейности започнаха на 16 юни. Работи се усилено. Това е трансформация на изоставена промишлена сграда и превръщането ѝ в център за съвременно изкуство. Това е знаков ключов обект, който ни приобщава към най-добрите европейски примери, с тяхната грижа и възможностите за съвременно изкуство. Мястото е прекрасно и е в самия Южен парк. Поставих условие по никакъв начин да не се навлиза в парка. Работиха десетки представители на творците под ръководството на Малина Едрева, която даде сърце и душа в този проект, както и зам.-кметът Тодор Чобанов", посочи столичният градоначалник.

Фандъкова обясни, че са били проведени редица обсъждания, както и един изключително успешен международен архитектурен конкурс. Над 60 организации са се явили и журито е присъдило първата награда на българско проектантско студио, което е създало проекта, по който се работи в момента.

Проектът предвижда максимално запазване на промишления вид на сградата и създаване на възможности с голяма зала и две по-малки. Ще се изградят топли връзки и кафене на терасата. Ще има и външен амфитеатър с много зеленина и дървета, като и помещения за услуга от резидентен тип. 

Очакванията са в началото на следващата година строителните дейности да бъдат завършени. Предвижда се центърът да работи като общински културен институт. От Столичната община се надяват в управлението на центъра да се включи и Министерство на културата.

Кметът изрази надежда центърът за съвременни изкуства да заработи най-късно в началото на 2022 година.

Стойността на строителния проект е 3.7 млн. лева, като финансирането е изцяло общинско. За оборудването общината е кандидатствала по Норвежкия механизъм и очаква да получи външно финансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във