Банкеръ Daily

Фалиралата "ТВ седем"

Стари коли на нищожни цени ще „пълнят“ сметката с дългове

Автомобилният парк на фалиралата „ТВ Седем“ се разпродава.  Днес синдикът на обявеното в несъстоятелност еднолично акционерно дружество Росен Милошев  продава 19 автомобила, които преди години обслужваха екипите на телевизията. Повечето от тях са  в  напреднала  възраст (с дата на първа регистрация през 2005-а -2008 година) и цените им са едва ли не  смехотворни. Всички те могат да бъдат напазарувани за 22 910 лева.

Претендиращата преди десетина години  да се превърне в медиен гигант телевизия рухна веднага след, като „пресъхна“ и кладенецът на нейното финансиране – Корпоративна търговска банка.

Преди да изтече и година, след като финансовата институция беше ликвидирана, стана ясно че собственикът на ТВ7 - кипърската офшорка "Краун медиа"  е оставил  дълг от 260 млн. лева.

Парите са били отпускани в продължение на пет години (от юли 2009-а до февруари на 2014-а), но кредитът не е бил обслужван. Това  съобщи   финансовият министър Владислав Горанов малко след фалита на банката.

Причината беше, че по това време се разиграваше спектакъла с  отнемане на заложеното  имущество на телевизията , което беше определено като „ посегателство срещу свободата на словото“.  Тогава Горанов каза, че ТВ7 е само един от примерите за косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от Корпоративна търговска банка, а  прекият и непрекият ефект е около 300 млн. лв., излезли от банката.

Заради милионните дългове на „ТВ Седем“ ЕАД, натрупани не само към фалираната финансова институция, но и към други банка, през лятото на 2015-а, част от сградата на столичния бул. "Цар Борис III", в която беше настанена телевизията беше обявена на търг от частен съдебен изпълнител по искане на Уникредит Булбанк. През 2012-а . тя е отпуснала заем за 20 млн. eвро. Срещу  ипотека върху част от парцела и сградата. Покрай тази сага стана ясно, че ден по-късно  сградата е ипотекирана и в Корпоративна търговска банка.

Малко преди това пък  частен съдебен изпълнител влезе в студията на телевизията, за да изнесе заложената във фалираната банка техника.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във