Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Стари кадри се връщат в управлението на "Козлодуй"

Рокадите в най-печелившото държавно енергийно предприятие у нас продължават. След смяната на изпълнителния директор на атомната централа преди три месеца сега изненадващо бе назначен и неин нов заместник-директор - Александър Николов. Всъщност "нов" може би не е най-точното определение, тъй като той добре познава предприятието и дори е заемал длъжността на сегашния си шеф Наско Михов.

Инженер Николов е специалист от ядрения бранш и е познат в тези среди. През последните четири години е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, но близо 27 години от професионалната му реализация са минали именно в "Козлодуй", както се отбелязва в съобщение на АЕЦ-а. В него обаче са спестени неприятните подробности около биографията му. Николов беше директор на централата през 2011-а, когато през ноември бе пребит от неизвестни лица, получи сериозни травми, а едното му ухо бе срязано. Тогава органите на реда обясниха, че целта на нападението не е била обир, а по-скоро сплашване на новоназначения шеф. Една от хипотезите, върху които полицията работеше, бе, че инцидентът е свързан със схеми за търговия с електроенергия при големи потребители и търговци. Тези твърдения не бяха доказани и така и не стана ясно каква точно е била причината за нападението.

След този случай Николов продължи да управлява едва още няколко месеца. Той бе освободен от ръководството на 7 май 2012-а. "Рокадата се налага, с цел да се подобрят координацията и темпото на работата по удължаването живота на V и VI  блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата", заяви тогавашният енергиен министър Делян Добрев. На мястото на Александър Николов бе назначен депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Днес той е заместник-председател на енергийната комисия в парламента, а негов началник в Народното събрание отново е Делян Добрев.

Сега Александър Николов ще заеме поста на Цанко Бачийски, който не е бил в съвета на директорите на Първа атомна. Официално оттам не посочват какви са мотивите за рокадата.

През периода, докато работеше в БАН, името на Николов бе замесено и в друг скандал, свързан с брат му Христо Николов. Тръгнаха приказки, че с европейско финансиране е била построена овцеферма в района на гр. Белене, а към нея фамилията Николови отглежда и 250 дка  лозя. Нападките бяха категорично опровергани от самия Николов, като той нарече публикациите "опит за дискредитиране". 

Каквато и да е причината след пет години изолация управляващите в София да гласуват такова високо доверие на Александър Николов, вероятно той ще съумее да разгърне потенциала си и да подпомогне атомната централа. Което едва ли ще е особено трудно, при условие  че в последно време тя действително е едно от най-печелившите държавни предприятия, няма изгледи скоро тази тенденция да се промени, а и най-големият проект - за модернизация на блоковете V и VI, вече е на финала. Нещо повече, очертава се следващите години АЕЦ "Козлодуй" да натрупа повече свободни средства и да генерира добри печалби. Те обаче като че ли невинаги вещаят безоблачно време за ръководството на централата и като хора с богат опит Наско Михов и неговият заместник Александър Николов сигурно знаят това.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във