Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СТАРЕЙШИНАТА НА ОРЕЛ ИЗЛЕТЯ ОТ ГНЕЗДОТО

Слухове за акционерни и управленски рокади - близки до истината и силно преувеличени, белязаха последната седмица от бизнесживота на дружествата от Орел-Г-Холдинг. На 10 и 11 април шест от седемте компании в структурата на финансовия холдинг проведоха годишните си общи събрания.
Най-изненадващо събитие обаче, което до последния момент остана в дълбока тайна даже за финансовия елит, е напускането на Иван Драгневски - основателя, двигателя и човека в сянка, който изтика с цялата мощ на позициите си преди десетина години никому неизвестния млад комсомолски кадър и сегашен шеф на холдинга Добромир Гущеров. Затова новината за недотам дружелюбната раздяла между Гущеров и Драгневски отекна във финансовите среди с всички окраски на завършен скандал. Самият Гущеров коментира случая с думите: Дойде му времето за пенсиониране, и така отрече наличието на конфликт. Уволнените от дружествата в холдинга след 1 март смятат, че конфликт все пак има.
Втората новина, която държи нащрек застрахователната общност, е, че БУЛБАНК отказва да продаде дела си в Орел-Г-Холдинг, както и да участва в приключилото преди броени дни увеличение на капитала му. За сметка на това немската компания Мюних Ре увеличава дела си в българския финансов холдинг, а Гущеров със своите 51% и занапред ще води парада.
Немският презастраховател Мюних Ре влезе в Орел-Г-Холдинг през декември 1999 г., придобивайки 20% от групировката. Тогава капиталът й бе едва 5 млн. лева. Освен него акционери във финансовия холдинг са Орел Консулт и БУЛБАНК, които по това време държат по 40 процента. След неколкократно увеличение на капитала, последното от които бе в началото на тази година, актуалното акционерно статукво на финансовия холдинг изглежда така: 51% са собственост на Орел Консулт, Мюних Ре притежава 29.67% и БУЛБАНК има 19.33 процента. Стопяването на акционерното участие на банката в Орел-Г-Холдинг и съответно набъбването на дела на немския застраховател се дължи на отказа на кредитната институция да участва в последното увеличение на капитала от 15 на 22.5 млн. лева. Според запознати, в момента са в ход преговори между Мюних Ре и собствениците на БУЛБАНК - УниКредито-Алианц, за изкупуване на нейния дял в Орел-Г-Холдинг. Ако това стане факт, то чуждестранният презастраховател ще притежава 49% от българската групировка. Но тогава между немските застрахователи - Алианц и Мюних Ре, ще започне една доста сериозна битка за нашия пазар. Това обяснява и защо всичко, което се случва в Орел-Г-Холдинг, се следи с особен интерес от Алианц-България.
На общото събрание на Орел-Г-Холдинг, проведено във вторник (10 април), на мястото на освободения Драгневски бе избран Кирил Калинов, член на управителния съвет на БУЛБАНК. Освен него в борда на директорите са още Добромир Гущеров - председател, Симеон Петков, Даниела Конова и Чавдар Кънчев. Прави впечатление, че въпреки сериозното си акционерно присъствие в холдинга немците от Мюних Ре нямат свой човек в управлението му. Според Гущеров такъв човек ще бъде избран, но най-вероятно през юли, когато ще приключи провеждащото се в момента преструктуриране на немския презастраховател. Твърди се също, че появата на представители на Мюних Ре в борда няма да е за сметка на някой от сегашните му членове, а по-скоро ще се увеличи броят им. Нищо чудно обаче, ако дотогава Мюних Ре изкупи от УниКредито-Алианц дела на БУЛБАНК в Орел-Г-Холдинг представителят на немците да заеме мястото на Кирил Калинов.
Значително отстъпление в бизнеса отчетоха на общото си събрание акционерите на Орел-Г-Холдинг. Например положителният финансов резултат на групата Орел Г през миналата година възлиза на скромните 122 000 лв., а през 1999 г. е бил 342 000 лева. Най-сериозен принос за негативните резултати в работата на холдинга има неговото общозастрахователно дружество Орел. Освен че инкасира по-нисък премиен приход, и то с цели 298 876 лв., то стопява и пазарния си дял от 7.79 на 6.24 процента.
Недоволството на Гущеров от постигнатите доста по-ниски резултати спрямо предварително заложените предизвика разместване на пластовете и в застрахователна компания Орел. През март е уволнен един от членовете на съвета на директорите й - Александър Иванов, а също и няколко служители. Други пък са наказани с понижение на заплатите. На общото събрание на 10 април Иванов официално е освободен от управителното тяло на ЗК Орел.
По-любопитен е фактът, че наред с оттеглянето на Иван Драгневски в немилост изпада и неговият син - Милен. Преди събранието на ЗК Орел Милен Драгневски бе член на СД и главен изпълнителен директор на дружеството. Сега той е изваден от директорския борд и вече е само шеф на дирекция Презастраховане в ЗК Орел.
Новият директорски борд на общозастрахователната компания председателства Добромир Гущеров, а членове са: Симеон Петков - главен изпълнителен директор, Константин Велев - изпълнителен директор, Даниела Конова, Ивайло Иванов и Алексей Георгиев.
Ивайло Иванов спечели уважението на Гущеров след 1999 г., когато с перфектната си работа подобри чувствително резултатите на замиращата животозастрахователна компания на орлите. Това доведе през януари тази година до решението той да бъде назначен за прокурист в общозастрахователната компания Орел. По време на мартенското почистване обаче изгоря и Ивайло, който от прокурист е понижен до директор за регионалните структури.
В директорския борд на животозастрахователната компания Орел Живот след общото събрание на 10 април остават Добромир Гущеров - председател, Даниела Конова и Ивайло Иванов, който запазва поне тази позиция. А Надежда Вънтова и Диана Манева допълват състава, като са определени и за изпълнителни директори на Орел Живот. Надежда Вънтова ту се изкачваше в йерархията на животозастрахователната компания, ту слизаше, за да се върне отново на върха. Що се отнася до Диана Манева, тя е нова за управителното тяло на Орел Живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във