Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стара Загора зае челно място в международна класация на "Файненшъл таймс"

Стара Загора е кръстопът на важни транспортни артерии и има връзки по шосе и с влак с всички краища на страната.

Стара Загора отново намери място в престижна класация. Българският град попадна в проучване за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа, проведено от fDi Magazine - издание на "Файненшъл таймс" за преки чуждестранни инвестиции. По този начин градът излиза начело в категорията на малките региони с население под 1.5 милиона жители, съобщават от пресцентъра на община.  

За създаването на класацията fDi Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021, изданието fDi Intelligence на "Файненшъл таймс" е използвало данни, събрани чрез специалните ѝ онлайн инструменти, като най-важни от тях са fDi Benchmark и fDi Markets.

В проучаването Стара Загора е била представена от екипа на Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) - Стара Загора. Събраната информация е за 505 локации, за сравнение в изданието 2018/19 те са били 489.

Градовете този път са 319, регионите - 148, а 38 са местни производствени консорциума. Критериите и тази година са разпределени в пет отделни категории: икономически потенциал, работна среда, ефективност на разходите, инфраструктура и бизнес среда. Според правилата на проучването, всеки участник може да получи максимум 10 точки за всяка категория данни, чиято тежест е допълнително определяна от екипа на fDi Intelligence, за да отговаря на търсените критерии за всяка подкатегория на класацията Европейски градове и региони на бъдещето 2018/2019.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 10 март, както всяка година, във френския град Кан. Обичайно церемонията събира над 80 участници от различни държави - кметове, инвеститори, агенции за инвестиции/развитие.

Очаква се да има представители и на Стара Загора, които да използват и възможността за контакти и промотиране на инвестиционния потенциал в града и региона.

Ста̀ра Заго̀ра е един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област. Регионалната асоциация на общините "Тракия" е най-голямото регионално сдружение на общини в България, учредено за сътрудничество, обща икономическа политика, планирането на региона и евроинтеграция. Градът е шестият по големина в страната с население от 135 715 души по данни на НСИ от края на миналата година.

Общината е стратегически център в България и на Балканския полуостров. Благоприятното транспортно-географско положение на община Стара Загора и в частност на град Стара Загора е едно от важните предимства на общината и важен фактор за нейната конкурентноспособност. Чрез изграденият автомобилен и ж.п. транспорт се осигуряват добри възможности за търговски контакти със страните от Европа, Близкия и Среден Изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във