Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стара Загора е на второ място в класация за най-добрите градове за живеене през 2020-а

Стара Загора е спечелил второ място в годишната класация на електронното издание „FOREIGNER BG“ за най-добрите български градове за живеене през 2020 г., съобщават от пресцентъра на общината. На първото място е София.

Градът на липите се е отличил сред останалите претенденти по няколко основни показателя. Според проучването средната годишна заплата през миналата година е достигнала 13 190 лева. Този ръст от 8% се доближава до средния за страната и е подкрепен от увеличението на доходите в областта. Развитието на пазара на труда в Стара Загора е впечатляващо, като делът на безработицата достига 2.3 процента.

Местните данъчни нива в Стара Загора са сред най-ниските в страната, което създава условия за развитие на бизнеса. Средната ставка на данъка върху нежилищните имоти на юридически лица е най-ниската от всички области в страната. Данъкът върху прехвърлянето на собственост и данъкът върху таксиметров превоз на пътници също са по-ниски от средните у нас.

Централното разположение на област Стара Загора и равнинният терен позволяват бързото развитие на пътната и железопътната инфраструктура. Плътността на пътната мрежа е на нивото на средните за страната, а делът на магистралите и първокласните пътища е изключително висок – 28.6% при средно 18.4% за цяла България. Критериите за оценка включват още: образование, здравеопазване, ред и сигурност, култура и др., където Стара Загора също има добри показатели.

В проучването са взели участие още Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас.

 

Ста̀ра Заго̀ра 

е един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община и област и на регионалната асоциация на общините РАО "Тракия". Градът е шестият по големина в страната с население от 134 726 души и образува петата по големина градска агломерация в България.

Географско разположение на региона на Стара Загора го превръща в кръстопът от важни транспортни артерии между източната, западната, северната и южната част на България, което е важна предпоставка за утвърждаването му като международен логистичен център. Градът има транспортни връзки по шосе и с влак с всички краища на страната. До най-големите областни центрове - София и Пловдив се достига съответно за 2 часа и 20 минути и 1 час и 10 минути, като до тях се достига по Автомагистрала Тракия. До Бургас се достига също по Автомагистрала Тракия за час и половина, а до Русе за 2 часа и 40 минути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във