Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стара Загора е дестинация с перспективи за развитие на IT ектора

Община Стара Загора е дестинация с много добри перспективи за развитие на IT сектора в България. Това четем в публикувания годишен доклад на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). А оценката на експертите нарежда Стара Загора сред градовете, наложили се в развитието на IТ индустрията и аутсорсинга, като София, Пловдив и Бургас.

Анализът обхваща данни за 610 български компании, опериращи в сферата на бизнес услугите и технологиите, съобщават от пресцентъра на община Стара Загора. През миналата година секторът е осигурил работа на близо 78 хил. души, като е привлякъл около 5000 човека повече спрямо 2018-а. Значението му през последните години расте и привлича и различни инвеститори, а българските фирми си партнират със световни компании. Секторът на бизнес услугите и технологиите формира 3.5% от пазара на труда у нас. Заедно с това аутсорсинг сектора е "изработил" 5.5% от реалния БВП на България. Анализаторите  и предприемачите са оптимисти за развитието му, като очакванията са през 2022 г. този принос да достигне 8.9 на сто.

"Работим усилено за представянето на възможностите за инвестиране в Стара Загора. Считаме, че чрез IT сектора като потенциален бранш за развитие ние ще привлечем повече млади хора“, отбелязват от пресцентъра думите на началника на отдел „Инвестиции“ в общината Росица Райкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във