Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стамен Янев: Не съм освободен от БАИ заради "златните паспорти"

Освобождаването ми от поста на председател на Българската агенция за инвестиции няма нищо общо с викането ми на разпит по сигнал на ДПС за издаване на "златни паспорти". Това увери бившият директор на БАИ Стамен Янев, който преди дни беше освободен от поста, за да стане съветник в Политическия кабинет на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, с ресор "Инвестиции".

"Агенцията за инвестиции нито издава визи, за да идват съответните чуждестранни граждани в България, нито за постоянно пребиваване, нито участва в съвета по гражданство, нито пък по някакъв начин издава, раздава или печата паспорти. В крайна сметка това е политическо решение", каза Янев пред bTV.

Той поясни, че агенцията е входната врата, с която започва процесът за издаването на такъв паспорт: "За да предприемеш действия, ти трябва да дойдеш в България, естествено и закупуваш финансов актив. След това този финансов актив се проверява от агенцията, но фокусът тук е свързан с това, че винаги има органи, които преглеждат, дават становище. Имат преценка по въпросите, свързани с това трябва ли да остане лицето, дали да получи постоянно пребиваване, дали да получи паспорт."

Бившият директор направи обзор и на седемгодишната си работа в БАИ: "Влязох в Българската агенция за инвестиции и бях там повече от седем години с прекъсвания от около 1 година и смея да твърдя, че след 195 сертифицирани проекта на стойност 4,5 милиарда лева приблизително, 25 000 нови работни места е нормално да направя стъпка встрани. Това е дълго обмисляно решение, така че по-важното тук е все пак, че се опитваме да разделим въпросите, свързани с оперативния мениджмънт на инвестициите и стратегическите въпроси. В крайна сметка има възможност да се надгради над това, което е направено. За миналата година приблизително милиард и 200 милиона инвестиции има под формата на сертифицирани 30 проекта. Постигнахме 5000 нови работни места. Определени сме от списание „Юропиън“ като най-добър тим за Източна Европа."

Стамен Янев изтъкна, че ще има енергията да е съветник в екипа на министъра на иновациите Даниел Лорер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във