Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СТАДИОНЪТ В ПЛОВДИВ НЕ ДОЧАКА ДЕПУТАТИТЕ

Прогнозата на БАНКЕРЪ, че доста от държавните спортни бази няма да дочакат промените в закона, които трябваше да регламентират отдаването им в частни ръце, започна да се сбъдва. Докато депутатите за пореден път отложиха гласуването на поправките в Закона за физическото възпитание и спорта (за 7 май), членовете на Пловдивския общински съвет съумяха по завидно бърз начин да отдадат на концесия градския стадион. Независимо от факта, че той всъщност е собственост... на държавата, не на общината.

На заседанието си на 24 април общинарите преразгледаха резултатите от конкурса, проведен още от предишния кмет Иван Чомаков, и повторно избраха за концесионер Консорциум за стадион Пловдив (с 46 гласа за от общо 48). Чак след това гласуваха и предложението общината да поиска от МРРБ да деактува съоръжението като публична държавна собственост.
Този странно обърнат ред ни най-малко не смути
общинските съветници, но нищо чудно той отново да бъде използван от областния управител Тодор Петков, за да бъде анулирано решението. Така стана и през октомври, когато след обявяването на консорциума за победител се оказа, че за стадиона има два акта за собственост - според единия той е държавен, а според втория - общински. Сега обаче общинарите са убедени, че Министерството на регионалното развитие охотно ще удовлетвори молбата им и ще им прехвърли собствеността, за да отпаднат всички спорове.
Кметът Славчо Атанасов обясни малко прибързаното гласуване с факта, че в противен случай консорциумът заплашвал общината със съд заради изтичането на фиксирания в Закона за концесиите тримесечен срок за определяне на победителя. Все пак в решението на общинския съвет е записано, че той не носи отговорност за пропуснати ползи
в случай на съдебно отстраняване на концесионера
и че договорът ще бъде прекратен без неустойки, ако се установи, че обектът е държавна собственост.
Нашумелият бизнесмен Атанас Търев, който стои зад спечелилия консорциум, също демонстрира увереност, че спорът с държавата ще се реши, и добави, че очаква да влезе във владение на имота най-късно до половин година. На заседанието бившият национален рекордьор по овчарски скок Търев бе съпровождан от олимпийския шампион Христо Марков, негов съдружник в Белмекен спорт, и от гръцкия строителен предприемач Георгиос Пападопулос. Именно компанията на Пападопулос Геодомики (с която Търев е свързан индиректно чрез Николай Петров, бившия съпруг на президента на БОК Стефка Костадинова), ще извърши планираната мащабна реконструкция на стадиона. Според Атанас Търев съоръжението ще бъде превърнато в мултифункционален комплекс, като необходимото финансиране щяло да дойде предимно от европейските фондове. Концесионният договор го задължава да инвестира общо 24.1 млн. лв., от които 6.4 млн. - в първите две години след получаване на разрешително за строеж. Припомняме, че с прилежащите терени общата площ на стадиона е 68 декара, разположени в най-привлекателната част на града - парка Отдих и култура.
По-любопитният въпрос обаче е дали главният бизнеспартньор на Търев -
президентът на софийския Локомотив Николай Гигов
- има нещо общо с тази концесия. Още миналата зима Гигов потвърди слуховете, че стои зад строителството на завода за преработка за отпадъци в близкото село Шишманци. Собствеността в Консорциум Екологичен завод е сложно преплетена, но е ясно, че основният дял е в ръцете на фирма Еко Тайм. Неин собственик е Владислава Георгиева, която същевременно е и управляващ на притежаваната от Гигов Делта ТВ. Търев пък участва в консорциума чрез фирмата си Скок-С (с 22 на сто от капитала).
Бившият лекоатлет засега отрича за участие на Гигов в проекта за стадиона, но няколко съображения подкрепят подобна възможност. Президентът на софийското Локо напоследък е сред най-големите организатори на музикални концерти у нас - на стопанисвания от него стадион в Надежда пяха звезди като Депеш Мод и Ерос Рамацоти. А самият Търев призна, че организирането на концерти и шоупрограми ще е една от основните дейности на бъдещия реконструиран стадион Пловдив.
Освен това името на Гигов донякъде
обяснява и подкрепата, която Търев
получи от новия пловдивски кмет Славчо Атанасов. Бизнесменът минаваше за много близък приятел на предшественика му Иван Чомаков и след рокадата се очакваше отношенията му с кметството да поохладнеят. Но Атанасов бе избран до голяма степен благодарение на подкрепата на ГЕРБ, а Гигов е в подчертано близки отношения с партията на Бойко Борисов (неговият служител в Локомотив (София) Иво Тонев дори стана общински съветник в София от листата на движението).
Константин Томов

Консорциум за стадион Пловдив бе учреден през октомври 2007 г., буквално няколко дни преди обявяването на конкурса за концесионирането на съоръжението. В него участват дружеството Билдекс (собственост на строителния предприемач Георги Узунов, съдружник в други фирми с хора на Търев) с 45 на сто, МЛП корпорация (на Лиляна Моравенова) с 30 на сто, Софстрой груп (Павлина Костова) с 20 на сто и сдружение Спортен клуб по лека атлетика и тенис Тракия, на което управляващ е самият Търев, с 5 на сто. Атанас Търев е бивш концесионер по чистотата в Пловдив и минава за близък приятел на досегашния заместник-министър на вътрешните работи Камен Пенков и на председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.
Другият кандидат в конкурса за стадиона бяха собствениците на футболния клуб Локомотив (Пловдив) Зеки Байрям и Галя Топалова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във