Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СТАЧКА В РУМЪНСКИЯ ЗАВОД НА РЕНО

Румънското поделение на френския производител Рено (Renault) - Дачия (Dacia), спря производство на 24 март, след като над 80% от общо 14 хил. негови служители не се явиха на работа. В завода в Питещ, който е най-големият за автомобили в страната и се намира на около 100 км северозападно от Букурещ, работниците настояват месечните им заплати да бъдат увеличени с 550 леи (227 щ. долара), или с 29% от средното основно възнаграждение. Повишението, което им предлага компанията, е 155 леи на месец. Ръководството настоява, че е отправило сериозна и реалистична оферта, която ще бъде оттеглена в случай на обща стачка. Според мениджърите по-високо предложение едва ли е възможно, тъй като предприятието има загуби в размер на 60 млн. евро.
Миналата година продажбите на Дачия са се увеличили със 17%, достигайки 230 хил. автомобила. Основните причини за ръста са засиленият износ към Франция и Германия и повишаването на заплатите и кредитите в Румъния, които стимулират покупателната стойност на местните потребители. През януари например средното нетно възнаграждение в страната е скочило с 31% на годишна база. Според прогнозите на румънската централна банка в края на 2008-а годишната инфлация ще се забави до 5.9% в сравнение с 6.6% към края на миналия декември.
Служителите на Дачия печелят средно по 1896 леи на месец преди облагане, твърдят от ръководството, което е над средната заплата (1410 леи).
Стачката ще продължи неопределено време, а исканията ни няма да се променят, заяви синдикалният лидер Йон Йордаке. Работниците дори ще поискат увеличение и на бонусите за Коледа и Великден, допълва той.
Последната стачка в Дачия е била през 2003 г. и е продължила три дни. Компанията, която контролира над 30% от румънския пазар на автомобили и изнася седани Логан в цял свят, произвежда повече от 1300 коли на ден. Дачия е и един от основните износители на Румъния. През 2007-а експортът на фирмата е нараснал с 44% спрямо 2006-а, достигайки 128 хил. автомобила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във