Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стабилното търсене доведе до ръст на строителството на логистични площи

"Икономическа зона София-Божурище" продължава да расте с нови поректи

Стабилното темпо на отдаване под наем на складови площи в столицата от началото на годината доведе до ръст на обявените нови проекти в сектора. Това показва докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за първото тримесечие на годината. Според него сега над една трета от логистичните площи в строеж в София са предназначени за отдаване под наем, а останалите са за собствено ползване.

Излизането на пазара на все повече проекти с площи под наем е предпоставка за сключване на по-голям обем сделки и ръст на пазара като цяло. Наличието на повече конкурентни проекти пък дава възможност за по-голям избор на крайния клиент.

"Очакванията ни, които вече се потвърждават от броя на започналите нови проекти на пазара, са че в периода 2019-2021-а ще се увеличат, както обемът новопостроени логистични площи под наем, така и броят на проектите и ще се разнообрази тяхната локация", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели" в Cushman & Wakefield Forton.

В столицата сред мащабните спекулативни проекти, започнати от началото на годината, са Airhousing and Logistics Park с 25 000 кв. м разгъната застроена площ в Равно поле и DT Logistics Park с 22 900 кв. м площ в "Икономическа зона София-Божурище". Също така се очаква започване на строителството на нова фаза на "Индустриален Парк София Изток" на Гара Елин Пелин с нови 22 000 кв. м, а в "Логистичен Парк Ийст Ринг" вече се изграждат нови 12 800 кв. метра.

Пловдив също се очертава като обещаващ наемен пазар на индустриални имоти, макар и все още с единични договори за наем. Наемането на 1500 кв. м от страна на DB Schenker в проекта Technolink Park е сред сделките, които потвърждават този тренд.

На пазара в София предлагането на индустриални имоти през първото тримесечие достигна 1 087 117 кв. метра. Със завършването на споменатите проекти нивата на незаетост ще гравитират около здравословните 3.5 процента.

Освен традиционните локации - в Елин Пелин, Нови Хан, Равно Поле и Източната дъга на Околовръстното шосе, нови проекти предстоят и в Божурище, Кремиковци, Враждебна и по Северната тангента. Планирани са и няколко проекта за вътрешноградска логистика в квартали като "Илиянци", "Военна рампа", "Хаджи Димитър", гара "Изток".

Наемните цени пък се движат в рамките на 3.60-4 евро/кв. м за модерни складови площи с добра локация в крайградските индустриални зони и между 3.80 и 4.50 евро/кв. м навътре от Околовръстното шосе. Традиционно районът около "Летище София" изпреварва тези нива, като там наемите са над 5 евро/кв. м, но тази зона не е показателна за целия пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във