Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стабилизират ТЕЦ "Марица изток 2" с комплекс от мерки

Стабилизират ТЕЦ "Марица изток 2" с комплекс от мерки. За целта е със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова бе сформирана работна група, която анализира финансово-икономическото състояние на ТЕЦ -а. Експертите от Министерството на енергетиката, дружества от групата на "Български енергиен холдинг" ЕАД и Агенцията за устойчиво енергийно развитие разработиха конкретни предложения за стабилизиране на дружеството. Днес мерките бяха представени пред синдикатите от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В срещата участваха също заместник-министър Красимир Първанов, ръководители на държавни енергийни компании и експерти от министерството.

ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД е базова мощност, от стратегическо значение за запазване стабилността на енергийната система на България и региона. За нас е ясно, че без въглищните централи не можем да осигурим енергийната сигурност на страната, каза пред участниците министър Петкова.

Като една от краткосрочните мерки се предвижда закупуване на квоти за парникови газове на ТЕЦ "Марица Изток 2" за 2018 г. със средства на БЕХ ЕАД до края на настоящата година. Успоредно с това експерти от Министерството на енергетиката и Агенцията за устойчиво енергийно развитие ще водят разговори с държави-членки на Европейския съюз, за да разгледат възможността за статистически прехвърляния на емисии в съответствие със Закона за енергията от възобновяеми източници. Като една от мерките работната група предлага да се анализира възможността ТЕЦ "Марица изток 2" да се възползва от законовото право да предяви пред КЕВР разходи за критична инфраструктура.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във