Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви на брифинг в Министерски съвет, че заради извънредното положение срокът за плащане на сметките за ток се удължава и става 20 дни. 

"Трите електроразпределителни дружества отменят всички планови ремонти по мрежата. Прекъсвания на тока ще има само при евентуални аварии и работата по тяхното отстраняване, а ЕРП-тата ще проверяват дали агрегатите за резервно захранване на болниците са в изправност. Нека гражданите да задават въпросите, които ги вълнуват, на посочените на сайтовете на ЕРП-тата телефони и имейли за връзка", коментира Петкова.

Министърката подчерта, че работата в центровете за разплащания се преустройва, а помещенията ще бъдат редовно дезинфекцирани и в тях ще се допускат ограничен брой хора. 

Тя коментира и идеята за налагането на мораториум върху плащането на сметки. "Популизмът може да стане по-страшен от вируса. Това е рискова стъпка, която ще доведе до сериозно напрежение и междуфирмена задлъжнялост. След месец-два битовите потребители ще имат да плащат няколко сметки накуп", категорична бе Петкова.

Ето приетите мерки на среща между Петкова, директорите на трите големи електроразпределителни дружества и председателят на КЕВР

- Осигуряване на непрекъсваемостта със снабдяване на ел. енергия. Всяко дружество преустановава всички планирани дейности, свързани с рехабилитация на мрежата. Остават само случаите с неотложна необходимост, ако има прекъсване на ел. енергия, да се подаде в максимално кратки срокове. 

- Ще бъде гарантирано подаването на ел. енергия, така че всички деца да могат да проведат виртуалните си учебни занятия нормално и спокойно.

- Всички болници на територията на страната са длъжни да разполагат и със собствени трафопостове и да гарантират алтернативно захранване, посредством агрегати. Започват проверки на болниците, за да се провери дали тези системи са в изправност. 

По отношение на плащането на сметки:

- Стимулира се разплащанията и информация да се осъществява онлайн, като за целта всяко ЕРП е посочило имейл адрес и телефон за връзка на своя сайт.

- Пренастройва се работата на центровете за разплащане - въвежда се мярка по отношение на влизането на хора в тези центрове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във