Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. се удължава с шест месеца

Срокът на валидност на всички лични карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври тази година, се удължава с шест месеца. Това реши Народното събрание като една от мерките за справяне с коронавируса по време извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание на 13 март.

Според приетите текстове за времето на удължения срок личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност, но само на територията на България.

По изрично искане нова лична карта може да се издаде и преди изтичане на удължения шестмесечен срок.

Удължава се с шест месеца и срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства, който ще изтече в периода на извънредното положение. За този срок свидетелството за управление на МПС е валиден документ само на територията на България. Предвидена и е и възможността при поискване ново свидетелство за управление да може да се издаде и преди изтичане на шестмесечния срок.

За да се избегнат излишни струпвания и опашки от граждани пред общините и гишетата на дирекция "Български документи за самоличност" за смяна на адрес и отразяването му в личните карти, МВР изготви и предоставя бланка за декларация. Тя ще служи за представяне пред контролно-пропускателните пунктове в областните градове, които бяха изградени във връзка с изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвеждат нови противоепидемични мерки от 21 март.

Припомняме, че от 00:00 часа на 21 март на входовете и изходите на областните градове са изградени контролно-пропускателни пунктове, през които се допуска влизането и излизането на граждани само при възникнала неотложна необходимост - полагане на труд, здравословни причини или завръщане на постоянния или настоящ адрес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във