Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Срив на зимния туристически сезон в Банско

Сериозен спад на туристите през зимния сезон в Банско отчетоха представителите на  туристическия бранш в града. По официални данни става въпрос за срив на туристическия сезон от  порядъка на 17 – 20 на сто, но хората от бранша смятат, че той е много по-голям.  По преценка на  Съюза на туристическия бизнес  най- голям е отливът  на гостите на курорта от Турция, от Великобритания и от Русия и най-вече от България.

Въпреки че по време на Световната купа по ски базата е била заета почти на сто процента, това не е  компенсирало  намаляването на посетителите по време на сезона.

Основната причина тук търсят в това, че пред кабинковия лифт опашките са огромни, скиорите са изнервени и често след една такава ваканция се отказват да почиват у нас. Този проблем продължава да виси от години, а както стана ясно през последните месеци, едва ли скоро ще бъде решен.

Браншовиците са на мнение, че "принос" са дали също  рекламата на курорта като най-евтина зимна дестинация и ценовия дъмпинг, който изкривява конкурентната среда и  през последните години в Банско идват все по-неплатежоспособни туристи. На пазара се предлагат "ол инклузив" пакети по 25-30 евро. Тревожен според тях е и фактът , че групата висококатегорийни хотели на концесионера на ски зоната също оферират услугите си на убийствено ниски цени.

Още в началото на зимния сезон, работещите напомниха, че в Гърция и Турция има държавни изисквания и високи стандарти към услугата "ол инклузив", която е разрешена само на висококатегорийните хотели и затворени туристически комплекси, докато у нас всички се възползват от нея, независимо от категорията на хотела или  от мястото за настаняване.

Индикациите за задълбочаване на проблемите са от няколко години, но през последния  зимен сезон  резултатите са повече от тревожни. Нещо, което експертите прогнозираха още в началото на зимния туристически сезон. Това е  причината много от хотелите свалят цените на нощувките през летните месеци.

Въпреки усилията на общината да продължи сезона с много културни мероприятия, с фестивали и с разнообразни  форуми, очевидно това не се оказва  достатъчно, за да задържи вниманието на туристите през цялата година.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във