Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Срещу такса от 500 лв. шофьорите ще могат да запазват стар регистрационен номер

Собствениците на автомобили ще могат да запазват регистрационните номера срещу такса от 500 лева. Това предвиждат предложения за промени в наредбата за регистриране, отчета, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета и Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР.

Измененията са публикувани за обществено обсъждане.

С предлаганата промяна - преди продажбата на автомобил, собственикът може да подаде заявление за запазване на табелите с регистрационния номер на колата и така да ги ползва за регистрацията на друго превозно средство от същата категория.

Размерът на таксата от 500 лв. е равен на сумата, която шофьор би платил за табела с 4 еднакви цифри или цифри и букви по желание.

Предвижда се в срок до един месец от подаване на заявлението собственикът има право да регистрира друго моторно превозно средство със запазените табели с регистрационен номер. Ако до изтичането на тези 31 дни, собственикът не регистрира друго превозно средство със запазения номер, табелите ще се унищожават.

С промени в същата наредба се предлага регистрационните табели на електромобилите да са със зелен цвят на бял светлоотразителен фон.

Общественото обсъждане по предложенията за промени изтича на 2 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във