Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Срещи на синдикати и работодатели с министри по мярката 60 на 40

Лидерите на синдикалните и работодателските организации са започнали поредица от неофициални срещи със служебните министри на труда, финансите и икономиката Гълъб Донев, Асен Василев и Кирил Петков по проблеми, свързани с финансирането на мярката "60 на 40", както и на останалите антикризисни мерки за запазване на заетостта, съобщи БНР. Обсъдено е и осигуряването на добавката от 50 лева за пенсионерите в бъдеще.

Притесненията на социалните партньори са, че мерките за запазването на заетостта не са гарантирани финансово. "Да, има притеснения. Министърът на финансите твърди буквално, че са достигнати разходните тавани, и че какво са правили, местили са от едно в друго, докъдето могат, вече нямало накъде, и че дори и да имат приходи, нямат възможност по закон да финансират тия дейности", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Най-големите опасения на синдиката са свързани с мини "Марица изток".

Манолов припомни, че от мярката "60 на 40" са се възползвали предприятия, в които работят близо 300 хиляди души, а в мини "Марица изток" се трудят около 7 хиляди.

Изплащането на добавката от 50 лева за всички пенсионери отдавна среща критиките на част от социалните партньори. От КНСБ настояват, ако раздаването ѝ продължи, то да бъде деференцирано според размера на пенсията, а не по равно на всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във