Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Срещата на Г-7 ще е тежко изпитание за единството и солидарността на групата

Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността след една година, през която лидерите на богатите страни се затрудниха да намерят общ език, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.
На брифинг във френския град Биариц, където ще се съберат ръководителите най-развитите икономики, Туск предупреди, че търговските войни, които припламват  между седемте страни от групата само ще накърнят още повече доверието помежду им.
Той критикува американския президент Доналд Тръмп, че използва митата като политически инструмент, който може да представлява опасност за целия свят.
Председателят на Европейския съвет, бе категоричен, че ЕС ще бъде "лоялен" партньор на Франция, ако САЩ наложат мита на френските вина в отговор на новия данък за дигиталните компании. В този случай ЕС ще отговори подобаващо.
Ще продължим да търсим всякакви форми за сътрудничество с Лондон, но няма да се съгласим за осъществяване на Брексит без споразумение.

Групата на седемте, съкратено Г-7 (на френски: Groupe des sept; на английски: Group of Seven) обединява седем икономически най-големи държави - Великобритания, Германия (Западна Германия до 1991 г.), Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония, които заедно представляват около 65% от БВП в света.

Създадена е от Франция през 1975 г. като Г-6. През следващата година се присъединява и Канада и името се променя на Г-7. През 1997 г. групата става Г-8, като е включена и Русия, която е изключена заради кризата в Крим през 2014 година. Европейският съюз също има представител от 1977-а.

Срещите на Г-7 са между правителствените ръководители на държавите участнички, както и между министри - например финансовите министри на държавите се срещат по четири пъти на година, и председателите на централните банки.

Концепцията за подобен форум на ръководителите най-развитите икономики възниква след нефтената криза от 1973 година.

Ежегодната среща на върха на лидерите на Г-7 се провежда в средата на всяка година и продължава три дни. Нейната цел е да се обсъждат въпроси от световно значение. Всяка среща на върха на Г-7 е международно събитие, което е наблюдавано и обсъждано в медиите, но често обсъжданите въпроси остават неясни за широката публика. Страната-домакин отговаря за организирането на срещите и за достъпа на медиите.

Срещите между министрите се провеждат с цел обсъждане на глобални проблеми, като здравеопазване, икономическо и социално развитие, правна система, тероризъм, търговия, енергия, и т.н.

Всички страни от Г-7 са сред 15-те държави с най-голяма външна търговия. САЩ, Германия, Италия, Франция и Япония са сред десетте страни с най-големи резерви на злато. Всички страни са и сред десетте най-добре развити икономики в света.

Заедно с това САЩ са на второ място по добив на нефт, а Канада е на второ място по запаси. Шест от страните, без Италия, са сред деветте най-големи ядрени сили в света.

Както всички срещи на високо ниво, така и срещите на Г-7, са обект на много улични демонстрации и бунтове. Г-7 са критикувани за глобални проблеми, като бедността в Африка - заради търговската им политика спрямо страните от този континент, за глобалното затопляне - заради емисиите на вредни газове, за които не предприемат действия за намаляването им, за проблема с ХИВ/СПИН - заради политиката им относно медицинските патенти, и други.

Най-големите улични прояви срещу Г-7 са по време на 31-та среща в Единбург, където се събират над 225 000 човека. Самоубийствените взривове в Лондонското метро на 7 юли 2005 година са били планирани да съвпадат със срещата.

Групата на 7-те е критикувана и за това, че не приема нови членове, като например Китай, чиято икономика вече надминава всички, освен САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във