Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Среща на високо равнище ще обсъжда енергийната сигурност в региона

Един от водещите ни приоритети в областта на енергетиката е развитие на газопреносната инфраструктура

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в среща на високо равнище "Енергийна сигурност в региона" днес, съобщиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

В рамките на събитието ще бъдат обсъдени политики за енергийна сигурност в региона на Югоизточна Европа, ролята на инфраструктурата за сигурността на газовите доставки, значението на международното сътрудничество за стабилността и сигурността на доставките, зеленият растеж като фактор за икономически ползи и инвестиции и други теми.

Форумът ще се проведе на в град Белград, Република Сърбия. Темите за обсъждане са много и разнообразни.

Един от водещите ни приоритети в областта на енергетиката е развитие на газопреносната инфраструктура на България. Целта ни е да запазим водещата роля на страната в областта на транспортирането и да развием търговията с природен газ. За да запазим стратегическата роля на България на газовата карта на Европа, последователно се изпълняват дейности по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителния център "Балкан" на българска територия. Руският природен газ се разглежда като един от източниците за захранване на хъба, включително и през инфраструктурата на "Турски поток.

Според данните от проведеното предпроектно проучване за хъб "Балкан" като предпочитан маршрут за реализацията на хъба се очертава "Балкан 1", който предвижда нов входен капацитет от Турция. Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други. Като основни източници за хъба се разглеждат руски природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор (ТАП и ТАНАП). Съществуващите и изграждащите се терминали за втечнен природен газ в Гърция и Турция биха могли да осигурят количества природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Египет и други.

Сигурността на доставките е основен приоритет, по който работи правителството и в областта на електроенергетиката, подчерта Петкова. Тя даде за пример изграждането на електропроводите между България и Румъния, България и Гърция и България и Сърбия, които ще съдействат за изпълнение на целите на ЕС за постигане на поне 15% междусистемна свързаност. Интегрирането на пазарите на електроенергия е гаранция за изпълнение на един от основните енергийни приоритети на ЕС – постигане на напълно функциониращ вътрешен енергиен пазар. В тази насока България работи активно за обединяване на пазарите със съседните държави, по-специално с Румъния и Гърция.

"Проектът АЕЦ "Белене", например, е от стратегическо значение за региона на Югоизточна Европа". Това е позицията на българското Министерство на енерегтиката. Освен до компаниите, проявили първоначален интерес към проекта, покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Република Северна Македония, Република Сърбия и Република Черна гора.

През април енергийният министър Петкова разговаря с министъра на иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия Ненад Попович. Тогава двамата се обединиха около необходимостта да бъде стартирано сътрудничество между България и Сърбия в областта на ядрената енергетика. Българската страна запозна сръбските си колеги със следващите стъпки по процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене". Република Сърбия предвижда изграждане на център за ядрена наука, технологии и иновации. В тази връзка съседната страна проявява интерес да се запознае в детайли с проекта за АЕЦ "Белене", който ще стимулира икономическото сътрудничество в региона. Министър Попович е подчертал, че неговата страна разчита на България да сподели своя 40-годишен опит в успешното развитие на атомната енергетика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във