Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Средно 3000 души се обучават в "Български морски квалификационен център"

По време на посещението си днес във Варна, министър Желязков направи инспекция на въведените в експлоатация съоръжения в "Български морски квалификационен център" ЕАД. "Досега са инвестирани 1 млн. лева в оборудване за обучение и предстои да бъдат вложени още 1 млн. лева", съобщи Желязков. По думите му, средно 3000 човека от България и чужбина се обучават в центъра.

Полигонът е най-съвременния обособен център за практическа подготовка на моряци у нас. От 1989-а той се утвърждава като национален морски учебен център за следдипломна квалификация и обучение на специалисти за водния транспорт.  От 2000 г. БМКЦ е самостоятелно търговско дружество, предлагащо на моряци от различни държави качествена подготовка, съгласно националните и международни стандарти за компетентност на морските лица. От февруари 2008-а Центърът е еднолично акционерно дружество 100% собственост на Министерство на транспорта, а негов принципал е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

БМКЦ е акредитиран от Изпълнителната агенция "Морска администрация" за провеждане на всички видове подготовки на морски кадри, изисквани по Конвенцията STCW.  Високото ниво на учебния процес се постига с използването на съвременни морски симулатори - навигационен мостик, машинно отделение и симулатор за товарни операции с течни товари на фирма "Кьонгсберг АС". Голяма ефективност на обучението осигурява и реалната среда, в която се извършва то  - съвременни бързоходни и спасителни лодки и пожарен полигон, лаборатории и други.

Държавната фирма "Български морски квалификационен център" ще отдаде под наем фериботния кораб "Героите на Севастопол", като наемната цена ще бъде определена от независим оценител. По този начин ще се гарантира изпълнението на международните спогодби за фериботни превози по Черно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във