Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Средната заплата трябва да стане 1000 евро, изчислиха от КНСБ

За България е напълно постижимо след 5 години средната заплата да е 1000 евро. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Трябва поне по 4 процентни пункта растеж на брутния продукт (към момента 3.9%), всяка година ръст на производителността. И ръст на заплатите, който е най-високият ръст всъщност, от 35-те процентни пункта, които имаме в момента, до 60. Това според мен е постижимо и трябва да бъде сложено на масата, да бъде поставено като цели", обясни той.

По данни на НСИ средната брутна месечна работна заплата за юли 2017 г. е 1 039 лв., за август - 1 008 лв., и за септември - 1 064 лева.

Думите на президента на КНСБ са по повод създаването на Европейски социален стълб за социални права. Според Димитров това ще се отрази положително на доходите в България, както и на качеството на образованието. За петък е насрочено подписване на прокламация за създаването на такъв стълб от ръководителите на страните членки. Според заложеното -  ще се повишат работните места, а също ще се подобрят условията на труд и социалната закрила.

"Ние си представяме, че стълбът ще бъде силен катализатор за догонване, особено що се отнася до по-изостаналите държави членки, каквато е България.Очакванията от инициативата са в страните-членки да се въведат минимални стандарти за заплати, гарантиран доход и трудови права", посочи Пламен Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във