Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Средна заплата от 1950 лева до 2022 г. е възможна, според синдикатите

Достигане на средна заплата до 1950 лв в България е възможно, ако през следващите четири години се запазят сегашните темпове на увеличаване на доходите. Това прогнозира  пред БНТ президентът на синдиката КНСБ Пламен Димитров.

"Нашата прогноза е, че ако доходите растат с между 12 и 15 процента годишно до 2022 г., от 1200 лв, колкото е сега средната заплата в страната - ще достигне до 1900-1950 лв. През миналата година реалното увеличение на доходите у нас е било между 40 и 100 лв., след приспадане на инфлацията. Интересът на синдиката е по-бързо увеличаване на по-ниските доходи", каза Димитров.

Той подчерта, че това, което искат синдикатите е за нископлатените работници да има ускорени стъпки и повече увеличение.

"В момента две трети от работещите получават заплата до средната и под нея, а работещите бедни устойчиво са между 600 и 800 хиляди. 440 000 души са на минимално възнаграждение. Основен проблем в България е силното разделение между най-ниските и най-високи доходи, което е осем пъти. В Германия същото съотношение е два пъти по-малко", обясни експертът.

Според Димитров единна европейска минимална заплата не може да има. Става дума само за общи критерии за определяне на европейски минимални заплати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във