Банкеръ Daily

Васил Велев от АИКБ:

Сред предложените антикризисни мерки няма срещу инфлацията

Важните мерки срещу най-сериозните проблеми – инфлацията и несигурността - отсъстват.

Това посочи Васил Велев, председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България, по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В Министерския съвет синдикатите, работодателите и правителството обсъдиха предложените от кабинета антикризисни мерки.

Първи взе думата Васил Велев. Той започна с това, че днес, 30 май, са излезли данни от Националния статистически институт, които сочат, че за месец април цените на производител на вътрешния пазар са нараснали с близо 50% на годишна база, докато на международния пазар нарастването е два пъти по-малко – 25.8 процента.

„Очевидно има нещо, което ние у нас не правим, както трябва, за да сме като в Европейския съюз, където средногодишната инфлация, която Европейската комисия прогнозира в пролетната си макроикономическа прогноза, е 6.1%, а у  нас тя е 11.9 процента“ – подчерта Велев и продължи:

„За нас мерките, които биха ограничили инфлацията, биха били компенсации за свръхвисоките цени на електрическата енергия, газ на конкурентни цени, намаляване на акциза на течните горива и разсрочване на покачването на тол таксите. Реално нищо от тези мерки не се предлага.

 Ние изобщо не говорим за това как ще компенсираме 10 млрд. изтрити от спестяванията на гражданите и предприятията, ако приемем, че 100 млрд. са спестяванията, които отчита БНБ, две трети от тях са на гражданите, а една трета – на предприятията и с депозитите в банки вече може да се купи 10% по-малко, всъщност 15% по-малко но тези пет са привнесената инфлацията, а другите 10% са си по-скоро наши.

И това е основният проблем, който води и до обезценяването и на вторите пенсии.“

А по предлаганите мерки, Велев коментира следното:

За акциза на електроенергията, свързан с проекта за решение на КЕВР, прогнозната пазарна цена от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. е 430.94 лева. При акциз 2 лева към близо 431 лева, като сложим и мрежовите такси за ниско напрежение за малките фирми, то общата сметка отива над 500 лева, което означава, че намалението е под 1 процент. Мярката ще е по-осезаема сред битовите потребители, защото при 431 лева КЕВР е определил, че НЕК ще продава на ЕРП-атата на цена от 81.90 лева. Това означава, че при 92 лева 2 лева са повече от 2% и нещо ще се усети, но как е станало това чудо? И тук Васил Велев засегна проблема с източването на Фонда за сигурност на електроенергийната система – 1.577 млрд. лева, но бе прекъснат от финансовия министър Асен Василев, който го помоли да говори конкретно за мерките.

Велев коментира, че от АИКБ биха искали да се предвиди адекватно компенсиране на свръхвисоките цени на електоенергията за потребителите на свободния пазар.

Тук финансовият министър Асен Василев му обърна внимание, че това вече е предвидено след разговори между АИКБ и Министерството на енергетиката и дори има внесени в Народното събрание законодателни промени. Ето защо той помоли Васил Велев да се фокусира върху сега предлагания пакет от антикризисни мерки.

Велев го репликира с думите, че от АИКБ имат опасения, че решението на КЕВР ще минира вече даденото обещание. „Вече няма да има пари – всичките пари ще отидат някъде другаде“ – подчерта Велев.

По въпроса за намаляване на ДДС върху централното отопление, Велев обърна внимание, че само една пета от българските граждани имат такова отопление, като половината от тях живеят в София, където заплатите са най-високи. Получава се така, че за поевтиняването на тяхното парно се използва милиард от Фонда за сигурност на електроенергийната система и ТЕЦ София ще продава на всички нас електроенергия на 1221 лева за мегаватчас. А в София средната работна заплата е два пъти по-голяма от тази във Видин и в Благоевград, но тъкмо видинчани и благоевградчани косвено ще подпомогнат софиянци за ограничаване на ръста на парното.

В същото време, продължи Велев, ДДС в размер на 9% за природния газ за предприятията, които са регистрирани по ДДС и в които основно е по-голямата работна ръка, ще бъде неутрална мярка – т.е. тя няма да може да помогне.

Въвеждането на нулева ставка на ДДС върху хляба, в съчетание с възстановяването на високата ставка за бирата и виното, всъщност ще помогне на един бранш и ще навреди на други три – на пивоварите, на винопроизводителите и на туризма.

„Защо да ни намаляват ДДС на хляба, като ние можем да си го платим!“ – учуди се Велев и коментира, че според АИКБ тази мярка не е насочена по подходящ начин.

Той отбеляза, че от АИКБ подкрепят намаляването на законовата лихва от 10% на 8%, но смятат, че мярката е закъсняла. По същия начин от АИКБ подкрепят и увеличаването на данъчните облекчения за деца, който според тях е своеобразен необлагаем минимум за работещите хора с деца.

Членове на АИКБ имат възражения по отношение на начина за компенсиране на крайните цени на горивата за физически лица.

„Механизмът, който се предлага, ще затрудни търговците. Те ще трябва да кредитират тази дейност – т.е. най-напред ще платят това облекчение, а после ще си търсят парите. Това допълнително ще влоши тяхната ликвидност“ – отбеляза Велев. Той разкритикува мярката, че се прави на калпак и заради това от АИКБ предлагат тя да се администрира от Агенцията за социално подпомагане и да важи за по-тесен кръг лица, за да няма злоупотреби, сив сектор и препродажби от физически лица на по-малък бизнес.

В същото време няма мерки за подкрепа на фиска и течовете в различните системи си остават. И тук Велев изброи: „испанската“ безработица, която вече придобивала застрашителни размери; инвалидните пенсии за здравеняци; болничните места за неболни; раздутата администрация.

Велев предупреди и че при актуализацията на бюджета не се предвижда намаляване на дефицита и това предизвиква отдалечаване от еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във