Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Спънаха енергийния регулатор

Грешката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) при определянето на процента, с който да поскъпне тока от 1 юли, няма да й се размине без последствия. Подхвърлената в началото на юли идея на премиера Бойко Борисов за създаването на постоянна парламентарна комисия, която да наблюдава дейността на ютилити регулатора, започна да придобива реални очертания още в първите дни след лятната ваканция на депутатите. След бурни дискусии и протести от страна на опозицията на 5 септември народните представители от ГЕРБ гласуваха промяна в правилника, с която регламентираха създаването на новата структура.


След публикуването на поправката в Държавен вестник ще може да се одобри и самият състав на комисията. Тя ще се попълни на паритетен принцип, като по този начин според вносителите ще се гарантират прозрачност и информираност на обществото.


Спорно е обаче с какво точно хората в парламента ще са полезни при образуването на цените на тока и парното. Единственото, което може да се очаква от новия орган, е да се превърне в поредната говорилня. От друга страна, презумпцията за ДКЕВР като независим специализиран държавен орган, който осъществява регулирането на дейностите в енергетиката и на водоснабдителните и канализационните услуги, отива по дяволите. Освен че председателят и комисарите се назначават с решение на Министерския съвет, сега в дейността си те ще трябва да се съобразяват и с прищевките на депутатите. По този повод от опозицията повдигнаха резонния въпрос какво ще стане и чие мнение ще е меродавно, ако енергийният регулатор реши да вдигне цените на тока например, а парламентарното звено не се съгласи с този ход?


Безсмислено е да се създава нов орган, който да съзерцава работата на ДКЕВР. Управляващите предизвикват гнева на хората към Народното събрание с този правилник. Ясно е, че ДКЕВР е инструмент в ръцете на това правителство. Има много неща, които в България е добре да се наблюдават. Дайте да направим една такава комисия за Националната художествена галерия, да направим една за операта, за Комисията за регулиране на съобщенията, за Съвета за електронни медии, за всичко, което може да се съзерцава. Това е абсурдно, това е унижение за парламента, подчерта червеният депутат Петър Димитров.


Депутатът от ДПС Рамадан Аталай пък напомни, че основната дейност на всяка парламентарна комисия е да създава законопроекти и да изменя нормативи. С това обаче в енергийната сфера вече се занимава действащата Комисия по икономика и енергетика.


От управляващото мнозинство така и не можаха да отговорят смислено какви ще са правомощията на новата структура и докъде ще може да се простира вмешателството й в работата на регулатора. Явно всичко това ще се уточнява в движение.


Ограничаването на ДКЕВР е още по-странно на фона на приетите само преди два месеца промени в Закона за енергетиката и наредбите към него, предвиждащи разширяване на правомощията й. Следвайки ги, комисията трябва да засили своя контрол над енергийните дружества, да наблюдава прилагането на всички мерки за защита на потребителите, както и възможния им ефект върху вътрешната и международната конкуренция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във