Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Спринтът в раздаването на морски плажове продължава

Истинска надпревара с времето проведе Министерството на туризма малко преди началото на летния сезон. Само за последните десетина дни бяха подписани девет заповеди за отдаване на плажове под наем  и още две за започване на спешни тръжни процедури.

Едва завърнала се в министерското кресло, министър Николина Ангелкова "благослови" новите наематели на четири плажа.

Плажът в Балчик, който е с площ от 5248 кв. м и дължина на бреговата линия 67 м, ще бъде стопанисван от едноличния търговец „Калиптен Кая“, чийто собственик е Калиптен Мустафа Кая. Той го получава срещу 2100 лв. годишен наем. Търгът беше организиран по времето на служебния министър Стела Балтова и уж беше спечелен от софийското дружество „Стар 2012“ ООД, представлявано от Димитър Пенков. То обеща да плати със 100  лв. по-висока цена, но впоследствие се е отказало, както се разбира от документите, свързани с този търг.  Така балчишкият търговец  на дрехи Калиптен автоматично е получил правото да стопанисва тази плажна ивица. Според поетите ангажименти цената на чадъра и шезлонга тук ще бъде по 7 лв. за всеки.

Без състезание се е провел търгът за Къмпинг "Делфин"

Единственият участник в него е било пловдивското дружество „Тйва Интернешанъл“ ЕООД, чийто собственик Йордан Тодоров през следващите пет години ще има грижата за този относително малък плаж, който е разположен на 9050 кв. м и е с дължина на бреговата ивица от 415 метра. Годишната наемна цена за него е 11 111 лева. Тук обаче чадърите и шезлонгите ще се предлагат доста по-скъпо - по 10 лв. за брой.

В състезанието за наемател на „Малък плаж - Лозенец“ са участвали четири дружества, които  са наддавали за обекта. Търгът е спечелен  от  пазарджишкото дружество „Гео МиК Инженеринг“ с доста сериозната оферта от 100 хил. лева. Названието на плажа действително отговаря на неговия размер. Той е разположен на 2131 кв. м, а дължината на бреговата линия тук е 131 метра. Може би това е причината тук услугите да са и доста по-скъпи. За чадър и шезлонг туристите ще трябва да платят по 15 лв. за всяка екстра.

Мястото е известно  още и като плаж "Тарфа" поради това, че е  разположено до едноименната местност. Намира се в югоизточния край на селото, близо до местното пристанище.

Дали обаче регистрираната като фирма за счетоводство и геодезически услуги фирма ще плати тази сериозна наемна цена все още не е ясно. Може да се окаже, че тя просто е надувала цените, та да се откаже някой друг от участницте.

Офицерският плаж-запад край Варна също откри най-сетне своя наемател. Единственият мераклия да стопанисва 10 015 кв. м, с дължина на бреговата линия 282 м е било варненското еднолично дружество с ограничена отговорност „Л Гард 17“, представлявано от Дирон Ръсовски. То ще заплаща годишна наемна цена от 12 700 лева. Тук цените на услугите са значително по-ниски - по 5 лв. за чадър и шезлонг.

Централният варненски плаж 

през следващите пет години ще бъде стопанисван от "Лазурен бряг 91" ЕООД. Спечелилото търга дружество, чиято собственост преминава през три фирми, докато стигне до рекламната агенция „МПМ Груп“ на Петко Тодоров, ще плати годишна наемна цена в размер на 135 100 лв. за бреговата линия от 1127 м и площ от 60 281 кв. метра.

Плажовете „Росенец-север“ и „Къмпинг юг“ също имат нови наематели. В състезанието за първия са се явили пет кандидати, но победителят е бургаската фирма „Томи - Ар“ ЕООД на Антоний Калчев. Дружеството е спечелило проведения на 25 април търг с тайно наддаване за отдаване под наем на обекта - изключителна държавна собственост. Неговата оферта е надделяла над тези на останалите четирима кандидати за наематели на плажа („Хъни Бийч“, „Хермес Солар“, „Виста Маре Бийч“ и Мариана Петкова), предлагайки годишна наемна цена от 41 716.66 лева.

Фирмата е с основен предмет на дейност доставка на горива и петролни продукти. Интересът на нейния собственик Антоний Калчев към плажа директно кореспондира с близостта на ивицата с нефтобаза „Росенец“ на „Лукойл Нефтохим“. Дружеството вече е било наемател на същия плаж през 2011-а, когато е спечелило търга за далеч по-скромната годишна цена от 8650 лв. с ДДС. Тогава обаче хората на Калчев са били единствените явили се на търга.

Плажната ивица на „Росенец-север“ е с обща площ в размер на 9226 кв. метра. Бреговата му линия е дълга 370 метра. По договора за наем цените на чадърите и шезлонгите няма да са по-високи от 7 лв. за брой.

Къмпинг „Юг“

пък за първи път от години ще се стопанисва от различна от предишния си дългогодишен наемател фирма. Победителят сега е софийското дружество с регистриран капитал от 20 лв. - „Фантазия 5“  ООД на Вержиния Илиева и Елица Пашалиева. Според Търговския регистър фирмата се занимава с търговия на цветя и рекламна дейност. За 11 448 кв. м плаж и дължина на бреговата ивица от 330 м двете търговки на цветя ще трябва да плащат по 63 700 лв. годишен наем през следващите пет години. Разбира се, ако си платят и подпишат договора. Шезлонгът и чадърът тук обаче също са скъпички - съответно 9 и 8 лв. на парче.

Сегашната туристическа началничка Ангелкова обаче не се е съгласила с предшественичката си Балтова за избора й за наемател на плажа „Св.Влас-болницата“. Със своя заповед от 10 май тя е прекратила възможността той да бъде стопанисван от избраната само преди седмица фирма „Юробилд БГ“ ЕООД, която е обещала да плаща за 16 762 кв. м крайбрежна ивица по 85 100 лв. годишно при цена на чадър и шезлонт по 8 лв. за брой. Може би причината е, че към този плаж е предявен апетит от доста по-мощна фирма - „Тера Тур Сервиз“ ЕООД, собственост на акционерното дружество "Агрохолд", чиито собственици са законспирирани в регистрите на кипърското дружество „Агриуей холдингс лимитед“, и  бащата на шефа на “ЛУКойл” Валентин Златев - Васил Златев Петков?!

Между другото хората на Златев-старши отдавна са се настанили тук. Те дори имаха подписан концесионен договор, който беше прекратен. Сега със сигурност ще чакат реда си при следващия конкурс за концесия, но това не им пречи да се опитат отново да се настанят на плажа, докато това стане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във