Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спряно е водоподаването от София към Перник

Спряно е водоподаването от язовир "Бели Искър" към Перник. Това съобщи управителят на местното ВиК дружество Борислав Иванов. От 3 август досега заради ремонт на главния водопровод в града - кварталите „Изток", „Мошино" и „Тева", както и селата Големо Бучино и Люлин ползваха вода от довеждащия водопровод през Мало Бучино.

Ремонтът на съоръжението вече е приключил. Той се е забавил с десетина дни заради инцидент с перничанин, увредил новата тръба, докато търсел с багер желязо. Нарушителят е издирен и ще му бъдат наложени санкции. Повредената тръба е подменена и захранването с вода на Перник от днес изцяло е превключено към язовир „Студена“.

Обемът на язовира е 20 708 800 куб. м, при капацитет 25 519 100 куб. м. Средноденонощно се използват по 600-650 л/сек. Съхраненото количество вода ще достигне за една година напред, дори ако няма никакви валежи, заяви Иванов.

Перник беше на воден режим до юни. Режимът беше въведен на 18 ноември 2019 година заради драстичното спадане на нивото на язовир "Студена". Графикът на водоподаване беше променян неколкократно. Водната криза беше съпътствана от граждански протести, арест и последвала оставка на екоминистъра Нено Димов. В града бе обявено бедствено положение.

Изграден бе и нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който достави до града вода от язовир "Бели Искър". Сега този водопровод ще остане като резервен.

Изграждането на 13.5-километровия водопровод до Перник струваше около 20 млн. лева, а тръбата даде възможност язовир "Студена" да се напълни, докато перничани получават вода от София. Пускането на новия тръбопровод обаче бе съпроводено от няколко аварии, тъй като остарелите тръбопроводи на Перник не успяваха да издържат на напора. В края на 2019 г. правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водопреносната мрежа в областния град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във