Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спряха от продажба 1,5 милиона яйца с фипронил

Иззетите заразени с фипронил яйца вече са към 1,5 млн. броя. Всеки ден кокошките, третирани със забранения препарат, добавят нови 100-120 хил. яйца и има натрупване на възбранените яйца. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов пред Би Ти Ви. 

"В складовете на птицефермата има 17 петлитрови туби с фипронол – препарат за третиране, който съдържа 2% активно вещество фипронил. Те казват, че са третирали тревни площи във фермата, а две от фирмите гледат кокошките свободно, а не клетково. Възбранените яйца са били основно за българския пазар, като за Кипър е имало малка бройка около 7000", уточни Порожанов.

Препаратът е забранен за третиране на продуктивни животни-може да се използва за обезпаразитяване например на домашни животни – гълъби например.

Заразените яйца стават опасни за организма, когато човек около 70 кг консумира 70-80 яйца с кратък период около седмица. Министърът добави, че на страницата на министерството ще има качена информация за предприетите мерки и за нивата на опасност, като основната цел е да се върне доверието на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във