Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спряха мярката от 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет

Министерството на туризма прекрати набирането на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на Държавна помощ за туроператори, които използват чартърни полети до България с цел туризъм. По тази мярка туроператорите получаваха по 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет до България за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 година. От ведомството уточняват, че спирането на схемата за подпомагане е резултат от обнародваните на 16 септември 2021 г. в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

През изменението на Закона за бюджета е допълнена норма от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.. Допълнението се изразява в промяна на допустимите кандидати по схемата за държавна помощ, които в случая могат да бъдат туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм или на въздушни превозвачи. Това обстоятелство променя дизайна на съществуващата схема и налага започване на нова процедура по нотификация пред Европейската комисия. При положително становище трябва да започне нова процедура по предоставянето на държавната помощ.

Мярката за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, беше отворена за кандидатстване на 23 юли 2021 г. в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), с краен срок за кандидатстване 30 ноември 2021г.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във