Банкеръ Daily

Природозащитници:

Спрете проекта за изграждане на инсталация за горене на отпадъци в София!

Сдружение "За Земята" изпрати петиция до вицепремиера Томислав Дончев,  еврокомисаря Елиза Ферейра и президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер с настояване за незабавно спиране на проекта за изграждане на инсталация за горене на отпадъци в София. 

"Ние, гражданите на Република България, настояваме за незабавно спиране на проекта за изграждане на инсталация за горене на отпадъци и инвестиране на средствата в пълна промяна на системата за управление на отпадъците. Настоящата кризисна ситуация показва още по-ясно нуждата от промяна в управлението на обществени средства и в нуждата да се инвестира в хората за създаване на устойчиви и иновативни решения, в това число, управлението на отпадъци", се казва в петицията.

Преди месец  общинските съветници от "Демократична България" в Столичния общински съвет настояха Столична община да се откаже от инсинератора и да пренасочи средствата за строежа на съоръжението към мерки за ограничаване на епидемията, мерки за омекотяване на икономическия удар и дълго отлагани инвестиции с отношение към здравословната среда на живот. Те са убедени, че режимът на извънредно положение в държавата предоставя на Столична община уникална възможност да вземе силно и навременно решение – да пренасочи планираните 310 млн. лева за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София към мерки срещу заразата от коронавируса и перспективни за околната среда и здравето на хората инвестиции.

"Договорът за заем от 130 милиона лева от ЕИБ трябва да бъде прекратен и Столична община да запази максимална кредитоспособност, от която да се възползва при необходимост за справяне с кризата", категорични са от групата на "ДБ" в СОС.

Според тях част от гранта по оперативна програма „Околна среда” в размер на 180 милиона лева трябва да бъде спешно пренасочена към оборудване на болници, а друга част – към дейности за повишаване на енергийната ефективност на училища и общински сгради като саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели. Това е инвестиция в по-чист въздух и здравословна градска среда, която ще създаде допълнителна заетост в строителния бранш и ще снижи разходите на общината за поддръжка на тези сгради.

В края на април  ТЕЦ "Бобов дол" обяви, че възнамерява да спре горенето на нерегламентирани отпадъци. Това става ясно от писмо на топлоцентралата до главния прокурор Иван Гешев. Решението идва след проверка, възложена от Върховната административна прокуратура на министъра на околната среда и водите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във