Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спрените безплатни почивки остават за догодина

Безплатните пътувания на ученици и придружаващи ги учители ще могат да се организират и през предстоящата учебна година, реши служебното правителството. Националната програма "Отново заедно" се удължава до 14 септември 2022 г. Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това.

Просветното министерство спря приемането на нови заявки за безплатна почивка на 17 август тази година заради увеличаващи се случаи на заболели деца по време на тези пътувания. Имаше възможност избраните дестинации да се заменят с други в по-безопасни региони. Въпреки това 9148 ученици и учители от 258 училища не успяха да заминат на планираните и одобрени от МОН ваканции. Някои от неосъществените лагери бяха предплатени от туроператори или училища. За покриване на тези разходи училищата ще получат 3,5 млн. лв. до края на 2021 г. Самите почивки могат да се осъществят при възможност в срок до 14 септември 2022 г.

Програмата беше предвидена за 30 000 ученици и учители и финансирана с 15 млн. лв. от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет. До 17 август Министерството на образованието е одобрило заявки за над 24 800 ученици и учители от 1133 училища в цялата страна на стойност 12.4 млн. лв. Неизразходваните 2,6 млн. лева ще бъдат планирани в централния бюджет за 2022 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във