Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Спорът за Кара дере финишира в прокуратурата

Казусът със застрояването на Кара дере може да бъде приключен, ако Върховната административна прокуратура обяви за нищожен одобрения в началото на 2005 г. от общинския съвет на Бяла Подробен устройствен план на зона "Бяла - север". За такова решение настоява министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. Ведомството е внесло в държавното обвинение сигнал за намеренията на фирмата "Макси I" да започне градежи, без да е извършила екологична оценка на намеренията си.

В подадения сигнал е посочено, че "Решение № 26-311 от 10 февруари 2005-а на общинския съвет в Бяла е издадено в нарушение на нормативната уредба по околна среда и устройство на територията и в случая са налице основания за прогласяване на нищожност на същото". Изтъква се, че за плана на къмпинга не е внасяно искане до компетентния орган по околна среда за преценяване на необходимостта и обхвата за екологичната оценка, а тя трябва да се извърши задължително. Екоминистърът изрично подчертава, че одобряването на плана предполага една голяма територия да бъде урегулирана, но без екооценка това може да доведе до значителни отрицателни въздействия върху компонентите на околната среда и риск за човешкото здраве, допълват още експертите от ведомството.

Жекова обеща, че ще предприеме такива действия при среща с гражданските и екологичните организации преди десетина дни, когато се разрази поредният скандал, след като директорът на РИОСВ - Бургас, Антоний Иванов първо разреши, но по-късно оттегли положителното си становище за изграждането на луксозен къмпинг на Кара дере без Оценка на въздействието върху околната среда и почти даде зелена светлина за мащабно строителство в Кара дере.

Районът обаче се намира в защитена зона от екомрежата Натура 2000, алармираха екоорганизациите. Те подчертаха, че зоната все още не е обявена от българските власти като такава, но именно затова сме застрашени от нова наказателна процедура в сферата на околната среда, тъй като не са спазени установените от Европейския съюз срокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във