Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СПОРЪТ МЕЖДУ МОСКВА И КИЕВ ЗА ГАЗА ПАК РАЗЛЮЛЯ ЕВРОПА

За втори път през последните две години газовите спорове между Москва и Киев изправиха на нокти Европа. В началото на 2006-а Русия намали подаването на газ за Украйна заради липсата на договор за доставки. Санкцията засегна доставките за европейски страни и предизвика политическо напрежение между Брюксел и Москва. Руснаците обаче постигнаха целта си - вкараха по пътя на руския природен газ за Украйна черна касичка - посредника РосУкрЕнерго.
През седмицата кризата отново се повтори, като Русия на два пъти съкрати доставките - в понеделник (3 март) с 25% и с още 25% на 4 март. Причината бе, че Киев не е платил доставения газ през януари и февруари 2008-а на стойност около 1.5 млрд. долара. На свой ред украинците обвиниха в безпрецедентен психологически натиск Газпром. Само около една четвърт от газа, влизащ по тръбите на Газпром в Украйна, е руски, а останалият е от Казахстан и Туркменистан. Като намали наполовина подавания обем, Москва на практика се разпорежда със суровина, която не е нейна, казва Дмитро Марунич, говорител на украинския национален енергиен монополист Нафтогаз.
Завъртането на кранчето, изтъкват украинците, е и грубо нарушение на техническите параметри на двустранните енергийни договорености, съгласно които безпроблемният пренос на руски газ към Европа ще се извършва само ако заедно с това е гарантиран и газовият баланс на Украйна. Москва ни принуждава да предприемем действия в нарушение на Европейската енергийна харта, заявяват от Нафтогаз.
От украинския монополист обявиха още, че руснаците не са плащали за транзита от декември 2007-а. А от Газпром твърдят, че нямали нищо против да се издължат, стига украинците да им представят фактура.
Възникнаха опасения, че конфликтът ще се отрази на газовите доставки за Стария континент, тъй като една четвърт от транзита минава през Украйна. Брюксел и словенското председателство на Евросъюза призоваха двете страни да решат проблема помежду си в духа на добрата търговска практика. Украинският премиер Юлия Тимошенко се опита да успокои Европа и обеща Украйна да не ограничава доставките на руски газ за европейските потребители въпреки напрежението с Газпром.
Споровете и взаимните обвинения продължиха до късно на 5 март, когато Газпром се съгласи да възстанови изцяло доставките на синьо гориво за Украйна. Обяснено бе, че украинските власти са се съгласили да платят за получените количества газ и че руският газов гигант има намерение да сключи с Украйна дългосрочни договори за доставка и транзит на гориво (подобни контракти впрочем Газпром има с всички европейски страни, където доставя или транзитира природен газ, включително и с България). За нас е важно да преминем към дългосрочни контракти както по отношение на доставките, така и за транзита. Мисля, че това ще е предмет на бъдещи преговори, подчерта говорителят на Газпром Сергей Куприянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във